Въпросче относно видеоператор,ди джей и фотографи?

<< < (87/88) > >>

rozovka:
Kiksi, ти се напълно права, че техническата страна на въпроса може да е много важна за някого и той да намира спора за напълно уместен... Който е технически грамотен и се чувства компетентен в подобен спор, да си го води; мен по-скоро ме дразнят силните и категорични изказвания, че ако камерата не е ама точно еди-каква си - край, провал, това никакъв филм не е ... Това, разбира се, изобщо не е вярно, защото някой се кълне в една марка и модел (на камера, рокля, сватбена агенция или каквато е там съответната услуга), а друг - в друга, и е смешно да мислиш, че си най-прав от всички.

Kiksi:
rozovka и gostenka_82 - напълно се съласявам с вас!  *THUMBS*

Pachoran , може да има и кадърни ди джеи и сред останалите 10 000, върху които просто ти по една или друга причина да нямаш наблюдения. Хубаво е да споделяме за тези, от които имаме наблюдения - както в случая правиш ти  *THUMBS*. Но няма как да има човек наблюдения върху всички и да каже - само тези струват, а другите   :\
Понякога има истински професионалисти или просто хора с талант, нищо, че не са известни.
На една сватба например ди джеят беше такъв, практикуващ само по дискотеки и въобще не разбираше от сватби, човекът най-чистосърдечно си призна и затова взе и доста по-ниска цена.
Но точно 10 минути инструкции от моя страна преди сватбата бяха достатъчни, за да се справи повече от добре  :bravo: и се разбирахме само със знаци по време на сватбата, успя да създаде страхотно настроение за разлика от водещият на оркестъра например, който "врял и кипял" уж в сватбите, ама такива издънки правеше, а иначе - много известен и много добър в работат си.
Освен това виждала съм и ди джеи - много добри, много известни, на 10 сватби са страхотни, а на 11-тата примерно нещо се издънват, защото са преуморени примерно или не са в кондиция. Ето за един такъв например портънах в земята от срам, че съм го препоръчала.  На всеки може да се случи, но истинският професионалист може би не трябва да си го позволява.
Та работата е въпрос на май на късмет и на уцелване на баланса между тертипа на работа на ди джея и вкусовете на младоженците и гостите *THUMBS* - доста трудна задача  ;)

За HD може и да си прав, като казваш "изцяло покриващи критериите за този формат" /не ги разбирам чак толкова тези работи/ - но това означава по думите ти, че частично покриване на критериите има, което пак си е нещо и нас ни удовлетворява, особено ако не са ни искали космически суми за целта.
Спирам по темата, защото заприличах на "дървен философ" :))

gostenka_82:
Цитат на: Pachoran в ноември 26, 2008, 13:08:46

Относно HD формата - няма сериозна телевизия или студио работещи с  "производствени мощности" изцяло покриващи критериите за този формат в пълния му вариант. Разберете, че става въпрос за много пари - и от страна на крайния потребител и от страна на "произвеждащия". Няма как да стане при 250-600 лева цена на сватбения филм. Е - изключения има - някой луд, хвърлил парите си на пътя. И луди, които му вярват Това е от мен

нещо подобно, с други думи и изрази, ни обясни на наснашият оператор, още когато се уговаряхме!!!!!!!!!1

Bybet0:
Леле какъв спор се е завихрил само. Да споделя и аз моето мнение по въпроса.
Аз специлано исках сватбеният ни филм да е HD формат, но уви финансите не достигнаха. Според мен ако имат възможност младоженците по-добре би било HD, защото както повечето писахе преди мен с пълна сила навлизат LCD, TFT и подобни и тепърва ще излизат нови технологии от подебен тип.
Е да в момента техниката за този формат е скъпа - и за тези, които снимат, и за тези, които ще го гледат. Но съгласете се, че преди години ДВД-плеърите бяха скъпо удоволствие в началото и всеки си мечатеше да замени старото видео с тази модерна техника. Е сега има ДВД и по 40-50 лв.
В съвсем близките няколко години и Блу-рей плеърите ще ги последва точно това. Мое мнение.
Все пак за тези, които не могат да си позволят HD има решение и на ДВД формат заснет 16:9 .
Но за мен приоритет беше качеството на това което има на самия диск, което не зависи нито от формата, нито от камерата, с която се заснема, а от "задкамерното устройство" т.е оператора. Накратко нашето ДВД (не, че си е наше) сравнено с HD-то на нашите кумове за качеството на картината няма спор, но за съдържанието - имаше много какво да се желае. И общо взето дадоха доста пари, а получиха много по-малко.
Слагам край на оффтопика :offtopic:, защото мисля, че тук е място да се коментира основно качеството на операторите, защото има такива с добра техника, но не ги прави добри оператори.

Pachoran:
 Да, много сте прави - най-важно е "задкамерното устройство", но въоръжено добре. Но това е голям проблем в последно време - няма нови и млади, желаещи да се научат и да работят това "задкамерни устройства". Има само ентусиасти, които считат, че всичко знаят и могат, понеже седят 24 часа пред компютъра и братче или сестриче са пратили евтинка камера от САЩ. Не става така - трябва учител, да учител. За сватбен оператор не се учи в нито едно учебно заведение. Свидетел съм как сватбен оператор завършва ВИТИЗ или НАТФИЗ и става добър тв оператор, но обратното е по-рядко явление. Много важен фактор е монтажа на филма. Ако сватбен оператор навлезе в монтажа /тук също трябва учител /, то той ще бъде добър оператор. Може да не се занимава дълго време, но трябва да премине тази школа. Сватбеният оператор може да се каже, че е платен, но за монтажиста - не. Никой не оценява този 5-7 дневен труд все още в България. "Хубавото" е, че у нас най-често имаме тези две профисии съчетани в един човек, но 99 % са ентусиасти само за съжаление.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница