Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

април 17, 2025, 12:30:48

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 23 24 [25] 26 27 ... 29   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Църковен брак  (Прочетена 181500 пъти)

leah
Новак
*
Публикации: 10

« Отговор #360 -: декември 08, 2007, 15:30:14 »

За съжаление ще бъде. Кумовете трябва да бъдат кръстени в православна църква. За тази цел им искат кръщелните. Може да разгледаш по-назад в темата доста момичета са споделили опит.
Изчетох цялата тема - доста е дълга. smile Но доколкото видях, се е коментирало единствено ако единия от бъдещите съпрузи е католик. При нас всички сме православни, освен кумата. Тя също е кръстена, но в католическа църква. Какво може да се направи в такъв случай? Не мисля, че е редно тя да се кръщава пак. А и не искам това от нея, но много искам тя да е кума. smile Дали има някакъв вариант според вас?
Активен
kleo_20
Leader
Публикации: 5436

Мама на едно малко диване!!!

Моят сватбен албум

« Отговор #361 -: декември 08, 2007, 16:01:16 »

попитай свещеник миличка  good *THUMBS*никоя от нас (поне аз не съм попадала на такова момиче)няма опит в това не сме изпадали в такавеа ситуация и за това нямаме инфо или адекватен отговор на въпросът ти!!!най-добре иди в някоя църква и попитай на място!!тага да гадаем и да даваме измислени и предположени мнения и варианти няма смисъл!успех  good
Активен
darling
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1371

....братска обич.....

Моят сватбен албум

« Отговор #362 -: декември 10, 2007, 10:14:41 »

Leah, Kleo сигурна съм в това което казвам, но разбира се че е по-добре да й го каже свещеник. Едниственото кръщение, което нашата църква признава  е кръщение в православен храм, където и да е било по-света. В това отношение нашата църква е много консервативна. Чела съм че в католическа църква можеш да се ожениш ако не си католик, като това не те пави католик, за ралика от това в православен храм това е невъзможно ако не си кръстен в православната вяра, това беше малко  Offtopic, за да илюстрирам принципите на църквата ни.
Така, че Leah, мисли и обсъждай докако е време. Ще се радваме да споделиш после какво са ти казали.
Активен
leah
Новак
*
Публикации: 10

« Отговор #363 -: декември 10, 2007, 23:34:32 »

Благодаря ви за мненията.  smile  Ще попитам задължително. Ако пък наистина е вярно, че в католическа църква може, макар че не сме католици, може и в католическа да го направим.  smile
Активен
plamik
Баш Майстор
**
Публикации: 1835

Моят сватбен албум

« Отговор #364 -: декември 11, 2007, 09:58:08 »

leah, успех мила и дано бъде момичето, което сте избрали за кума, без значение дали е католичка или източно православна.  good
darling, в католическата също държат да си католик и даже минават през специални курсове, който са дълги и едва като минат курса могат да сключат брак. Това го знам от мои познати, които минаваха такива курсове в католическата църква в Пловдив.  Offtopic Извинявам се за отклонението. А между другото на нашите кумове изобщо не им искаха кръщелните в църквата. Само ги питаха дали са кръстени. Така, че момичета правете си изводите...!
Активен
kleo_20
Leader
Публикации: 5436

Мама на едно малко диване!!!

Моят сватбен албум

« Отговор #365 -: декември 11, 2007, 11:15:29 »

ей ма нашите май даже не ги и питаха crazy crazy crazy аз сега се сещам че никой никакви документи не взе само попълнихме там онуй листче което искаше попа и по него са писали и свидетелствата за църковен брак crazy crazy crazy crazy *crazy*майкооо мила
Активен
renka_87
Професор
Публикации: 486

Най-чакания месец Април

Моят сватбен албум

« Отговор #366 -: декември 16, 2007, 17:00:22 »

Нашата сватба също ще е на 22 март, renka_87 Bravo good Искам само да те предупредя, че тогава са някакви пости и не може да имате църковен брак, ако това е важно за вас.
Да, мила, знаем че са пости, но 1)ние не сме чак толкова вярващи,пък и 2)попа каза че не е грях и Господ щял да ни прости.Вие църковен брак ще правите ли?Ние ще сме в "Света петка". give_rose girl_wink
« Последна редакция: януари 20, 2008, 19:00:56 от maria_lakova » Активен
Alucinado
Сватбен ГУРУ
Публикации: 647

Моят сватбен албум

« Отговор #367 -: декември 16, 2007, 17:22:42 »

Да, мила, знаем че са пости, но 1)ние не сме чак толкова вярващи,пък и 2)попа каза че не е грях и Господ щял да ни прости.Вие църковен брак ще правите ли?Ние ще сме в "Света петка". give_rose girl_wink

diablo честно!!!! .... нямам думи.....

П.с. съжалявам за отклонението, но просто не можах да се сдържа.....
Активен
mirmar
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1128

« Отговор #368 -: декември 16, 2007, 18:41:20 »

Не,ние няма да имаме църковен брак. Но съм много изненадана, че попът ви смята, че няма проблем да се венчаете през пости.  ohmyАз не съм вярваща, така че по-знаещите от мен могат да кажат...мислех си,че което не може-не може, и точка... crazy
Активен
Капризче
Наблюдаващ
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 3244

Baby Time

Моят сватбен албум

« Отговор #369 -: декември 16, 2007, 22:39:05 »

Това е много странно, как така църковен брак по време на пости?!

И друго, renka_87  вие като не сте чак толкова вярващи защо ще правите църковен брак? Поне според мен това трябва да се прави ако наистина си вярващ... Ние също като avva_stz няма да сключваме църковен брак точно защото ние не сме чак толкова вярващи и смятаме че това трябва да го почувстваш от вътре за да го направиш.

И още едно нещо по отношение на църковния брак. Нашия ресторант предлага открит ритуал с човек от гражданското, което е ок. Ние и без това искаме такъв ритуал. Но това което много ме озадачи е че те предлагат там да сключиш и църковен брак. Това ми се струва супер странно, как така ще дойде един поп ще прочете 5 реда и хайде готово, женени сте. Каде отиде църквата, свещения храм и т.н.

Съжалявам ако засегна някого с това, просто изказвам мнение smile
Активен
renka_87
Професор

Най-чакания месец Април

Моят сватбен албум

« Отговор #370 -: декември 16, 2007, 22:53:55 »

Това, че не сме чак толкова вярващи значеше че не постим, не ходим всяка неделя на църква и ред други неща свързани с църковните канони pardon, но като нормални християни празнуване Рождество Христово, Възкресение Христово и всички важни църковни празници good .И това че ще правим църковен брак за нас е нещо важно.Но само за нас!Не ангажирам никого с моето мнение! good Wink
Активен
Капризче
Наблюдаващ
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 3244

Baby Time

Моят сватбен албум

« Отговор #371 -: декември 16, 2007, 23:16:34 »

Renka извинявай ако съм те засегнала не ми беше това идеята.  give_rose give_rose give_rose
Активен
renka_87
Професор

Най-чакания месец Април

Моят сватбен албум

« Отговор #372 -: декември 17, 2007, 08:49:33 »

Няма нищо!Просто не знам защо така реагирахте, все пак всеки сам избира как да направи своята сватба, било то с поп или не и т.н.И все пак темата е как сме избрали датата на сватбите си, момичета, а не за и против църковния брак! Нали?! good
Активен
Alucinado
Сватбен ГУРУ
Публикации: 647

Моят сватбен албум

« Отговор #373 -: декември 17, 2007, 10:06:21 »

доста излязохме от темата, но да допринеса и аз малко Wink

мис каприз - по принцип няма ограничение къде да се извършват свещените тайнства - нито в православната, нито в католическата църква. Храма си е храм, но венчанието не е обвързано с него.

ренка_87 - не ми обяснявай колко сте вярващи и колко е важно за вас, защото ако наистина беше важно и искахте да го направите както трябва - щяхте да спазите основните канони за венчанието, а те са - "ВЕЧАНИЕ НЕ СЕ ИЗВЪРШВА ПО ВРЕМЕ НА ПОСТИ" - особено през тези пости, по които се пада вашата дата.

всички момичета, които плюят по корупцията и по служителите (било то църковни, държавни, административни или каквито и да е) - докато има хора, които искат да "заобиколят" правилата или си мислят, че ограниченията са сложени просто ей-така, ще има и кой да им угажда...
Активен
prin4ipessa
Баш Майстор
**
Публикации: 1790

Моят сватбен албум

« Отговор #374 -: декември 17, 2007, 10:25:45 »

докато има хора, които искат да "заобиколят" правилата или си мислят, че ограниченията са сложени просто ей-така, ще има и кой да им угажда...

Ааа никак не съм съгласна с това!  nea Навсякъде по света има хора, които не желаят да спазват правилата, но разликата е, че в нормално устроените държави никой не угажда на тези, които искат да "заобиколят" правилата, за такива хора се налагат санкции. И въпреки, че съм вярваща, мисля че българските църковни служители си позволяват твърде много компромиси (като например брак по време на пости, ако приемем че е истина това, което е казал църковния служител на renka_87). За да се очаква истинско уважение и спазване на каноните, трябва да има твърдост и възпитание от страна и на църковните служители, които в България за съжаление явно правят твърде много компромиси. Така че до известна степен и те имат вина, че не изискват достатъчно твърдо спазването на традициите, откъдето се поражда съответната незаинтересованост на вярващите дали ги погазват или не. Когато се направи компромис с един брак е нормално да се очаква, че 100 други ще се опитат също да прекрачат каноните.

И тъй като с моето мнение смятам, че спора окончателно излезе от темата, бих искала да помоля някой от модераторите да преместят възникналия църковен спор в темата за Църковен брак, за което благодаря предварително!  give_rose
« Последна редакция: декември 17, 2007, 10:28:11 от prin4ipessa » Активен
Страници: 1 ... 23 24 [25] 26 27 ... 29   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: