Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 14, 2024, 22:42:14

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 29   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Църковен брак  (Прочетена 166492 пъти)

Веси
Гост
« Отговор #315 -: ноември 03, 2007, 20:26:39 »

Моля ви, кажете ми има ли някаква пречка да съм булка и кума в една календарна година?
« Последна редакция: ноември 03, 2007, 21:37:40 от fiibi_bg » Активен
nori
Ентусиаст
**
Публикации: 67

« Отговор #316 -: ноември 03, 2007, 20:36:13 »

не разбирам каква пречка може да има, след като и неженени двойки могат да бъдат кумуве...... и все пак не разбирам от каква гледна точка питаш crazy
Активен
Веси
Гост
« Отговор #317 -: ноември 03, 2007, 20:44:16 »

Питам, защото плануваме сватба за м. май, но ни поканиха да кумуваме през м. март. Не ни се иска да отказваме, но ни казаха за това, че неможе да съм булка и кума в една година. По принцип това че няма да сме сключили брак не ме притеснявар но... незнам! просто търся съвет и отговор. Благодаря предварително!!!
Активен
nori
Ентусиаст
**
Публикации: 67

« Отговор #318 -: ноември 03, 2007, 20:57:52 »

[просто търся съвет и отговор. Благодаря предварително!!!
[/quote]
ние затова сме тук good ама този който ти е казал че не може, какво обяснение ти даде, от гледна точка на църквата не мога да ти помогна, в суеверия въобще не вярвам все пак сме в 21 век, а от гледна точка на  логиката не виждам нищо лошо  crazy даже си мисля че е супер шанс за теб  good тъкмо ще си наясно какво да правиш smile
Активен
pbizart
Ентусиаст
**
Публикации: 53

http://kadesdete.bg/bg/contest/pagenum:2 Прегръдка

« Отговор #319 -: ноември 03, 2007, 21:16:22 »

не съм чула да е пречка, зная, че не може да сте си кумове взаимно. Бих те посъветвала да идеш да попиташ в някоя църква, особено, ако ще сключвате и църковен брак. Успех и като кумаи като булка:)
Активен
Веси
Гост
« Отговор #320 -: ноември 03, 2007, 21:21:54 »

Много ви благодаря Wink
Активен
kali_gali
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2243

Моят сватбен албум

« Отговор #321 -: ноември 03, 2007, 23:42:17 »

Попитайте в църква защото аз знам,че според църковните канони,ако двама души,които не са били женени,са кумували,след това не могат да сключат брак помежду си.Може да не съм права,но така съм чувала.Най-точен отговор ще получите в някоя църква.
Активен
Isabel
Сватбар
Публикации: 297

« Отговор #322 -: ноември 04, 2007, 00:27:22 »

Аз също те съм чувала да е пречка pardon Най-добре да питате в някоя църква smile
Активен
prin4ipessa
Баш Майстор
**
Публикации: 1790

Моят сватбен албум

« Отговор #323 -: ноември 04, 2007, 03:05:10 »

Попитайте в църква защото аз знам,че според църковните канони,ако двама души,които не са били женени,са кумували,след това не могат да сключат брак помежду си.Може да не съм права,но така съм чувала.Най-точен отговор ще получите в някоя църква.

Не, не, няма такова нещо момичета!!! Вече в няколко теми във форума обясних, че съм питала в църква точно по този въпрос и това не е вярно. Това са врели некипели, някакъв непотвърден слух, от който всички булки се плашат. Споко момичета, без паника, не са чак толкова строги църковните канони. Единствено ако младоженците имат кръвна връзка помежду си тогава е забранено. Никой не ги пита били ли са кумове, кога, на кого и т.н. Те поповете не са от ФБР и не разследват чак толкова задълбочено личния живот на всички младоженци, които бракосъчетават, така че не се притеснявайте чак толкова!
Активен
maslinka
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 3663

Моят сватбен албум

« Отговор #324 -: ноември 04, 2007, 11:05:21 »

ние миналата година комувахме,а тази година се венчахме в същата църкава,така че 100% НЕ е верен слуха good
Активен
secret_box
Любопитен
*
Публикации: 39

« Отговор #325 -: ноември 04, 2007, 18:33:17 »

Всъщност и аз съм склонна да споря, защото и ние поради тази причина не кумувахме на приятели.
Активен
prin4ipessa
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #326 -: ноември 04, 2007, 20:10:51 »

Всъщност и аз съм склонна да споря, защото и ние поради тази причина не кумувахме на приятели.

ами кажи тогава, какво стана при вас и кой ви каза, че не можете да им кумувате? Нали за това сме тук да споделяме опит.  smile
Активен
Alucinado
Сватбен ГУРУ
Публикации: 647

Моят сватбен албум

« Отговор #327 -: ноември 05, 2007, 08:47:25 »

момичета, и да спорите и да не спорите - в каноните си е записано:
Цитат
Родства, при които не се позволява църковен брак
1.   Кръвно родство по права линия от всички степени.
2.   Кръвно родство по съребрена линия до пета степен включително.
3.   По двоеродие (сватовство) до трета степен и от четвърта степен само случаите: двама братя да вземат две сестри и брат и сестра да вземат сестра и брат.
4.   По св. Кръщение – първа степен и от втора степен следните: кръстници да встъпят в брак с родителите на своите кръщелници.

т.е. няма проблем ако двама души кумуват заедно после да се оженят, защото те двамата помежду си НЕ СЕ СРОДЯВАТ. Сродяват се единствено с кръщелниците си.

И аз ще посъветвам момичета, които имат въпроси, свързани с църквата - да си проверят при "оторизираните лица", за да не се объркват допълнително с разни чути-недоразбрани суеверия (както ми се случи на мен).
Активен
prin4ipessa
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #328 -: ноември 05, 2007, 09:23:05 »

И аз ще посъветвам момичета, които имат въпроси, свързани с църквата - да си проверят при "оторизираните лица", за да не се объркват допълнително с разни чути-недоразбрани суеверия (както ми се случи на мен).

Ами да, точно така. И аз така казвам. Няма значение кой какво чул и недочул, пък някой друг казал, пък трети рекъл...  insane То може да полудее човек, затова който иска достоверна информация да отиде да попита директно източника, както направихме ние преди нашата сватба, за да не се чуди до последния момент какво да прави.
Активен
kleo_20
Leader
Публикации: 5436

Мама на едно малко диване!!!

Моят сватбен албум

« Отговор #329 -: ноември 05, 2007, 10:16:45 »

абе това да  ешроблема те поповете пиийние да има ще ви оженят ще ви кръстят и разведат в едон дев!!в днешно време понятието Църковен канон така се е размило че думи нямам никой нищо не спазва!аз знам и за една църква дето поповете женят в нея и през постите!!!!така че какво да ви кажа!каквото и д апитаме все ще кажат "може чадо може"  :laugh:като мен питам длаи братовчед 1ви на мъжа ми може да ни е кум!ее нали е родниска линия мислех че не !а попа "абеее може бе слушай ме само да  екръстен кво като е роднина викни и брат му да ви жени ако искаш" Oh my ... Oh my ... ohmyправете си изводите!!!!!
Активен
Страници: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 29   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: