Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

януари 04, 2025, 05:59:13

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 31   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Цветята-красиви и обичани!  (Прочетена 185357 пъти)

Боги
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2282

I can't live in a world, where you don't exist...

Моят сватбен албум

« Отговор #150 -: ноември 24, 2009, 13:43:20 »

Например, гледам около 20-на орхидеи и благодарение на форума вече съм отгледала нови цветоноси и ще ми цъфтят пак.
Браво на теб Гостенка 82, тогава ако може да питам и за моята орхидея. Купих я в средата на август за майка ми Орхидея Фалаенопис бяла , и първоначално тя беше много хубава имаше над 15 цвята сигурно, бях чела че трябва да е на светлина, но не пряка и тя е сложи на плота на прозореца на полуспуснати щори, купих и от онези кори за орхидеи които ми паказаха в цветарския магазин. За около месец обаче, всичките и цветчета изпадава и сега е останала на 2 голи пръчки и зелените листа най-отдолу. Не знам какво да я правя да се пресажда ли, какво и липсва? Ако може един съвет щом имаш толкова много, благодаря smile
Активен
gostenka_82
Публикации: 2663

Моят сватбен албум

« Отговор #151 -: ноември 24, 2009, 17:52:26 »

Петрова, аз малко късно виждам поста ти, извинявай, ами не знам защо точно са изпопадали.

Аз лично, цъфтяща или не, винаги пресаждам веднага, като основната цел е да огледам коренчетата за гниене и да ги поизрежа. След това пръскам с фунгицид, ако е било доста гниенето и засаждам само в кори, без останалата част от субстрата, само в чисти борови кори. Ако има сфагнум, едно меко, това е мъх, него също го махам, защото води до гниене. Пулверизирам ежедневно (е, имам пропуски) най-горния слой на корите. А поливам, когато корените станат сиво-сребристо-зелени (т.е. сухи вече). Поливам като ги кисна около 20-на минутки в леген с вода и в него разтварям тор. Купи си на Терасан тор за орхидеи, както и кафяв кристалон. Сега тори с терасан (това е балансиран тор). За да цъфне, трябва да го ториш с кафяв кристалон (с повеч калий).

Ако имаш други въпроси - питай.

Основното е да огледаш корените, гниещи са тези, които като ги намокриш са меки или пък направо падат сами, зелената част, а им остава жилата отдолу.

Успех!!!
Активен
♥Сиси♥
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1037

ЩАСТЛИВИ!!!

Моят сватбен албум

« Отговор #152 -: ноември 25, 2009, 10:01:17 »

Гостенка, може ли да прочетеш поста ми по- долу и да ми кажеш дали правилно съм постъпила?! huhhuh.gif
Благодаря ти предварително. А дали и аз не трябва да ги присадя???
Активен
gostenka_82

Моят сватбен албум

« Отговор #153 -: ноември 25, 2009, 10:28:49 »

Сиси, не брой дни, а проверявай почвата, бъркаш с пърстчето по-дълбокичко и проверяваш дали е суха или влажна.

За вризеята - гледай на розетката като на ваза, долива се водичка, когато намалее в нея. От време на време само подушвай за наличие на неприятна миризма, тогава трябва да смениш водата (образно казано). Затова по-добре доливай, когато вече почти няма, за да не застоява.

За пресаждането винаги съм ЗА, и то веднага. Обикновено цветята ги продават в една т.нар. транспортна почва, която просто не е хубава. Освен това самата почва може да не еобезпаразитена  и да има "гости" в нея.
« Последна редакция: ноември 25, 2009, 10:30:36 от gostenka_82 » Активен
♥Сиси♥
Сватбен ШАМАН
*

ЩАСТЛИВИ!!!

Моят сватбен албум

« Отговор #154 -: ноември 25, 2009, 16:47:56 »

благодаря ти за отговора, ами общо взето правя така както си написала.
Ще ги пресадя ама др седмица, че явно нещо почвата им не е наред.
На мен ми казаха, че като присаждаш саксията трябва да е с един пръст по- голяма (широка) от тази в която е била... незнам чувам, защото хал хабер си нямам от цветя. Имам една палма, мн е голяма гордея се с нея защото благодарение на майка ми оцеляяя  sarcastic sarcastic аз щях да я...  blush
Активен
gostenka_82

Моят сватбен албум

« Отговор #155 -: ноември 25, 2009, 17:00:03 »

Сиси, Вризеята не я пресаждай.

А относно големината на саксията, това важи само, ако сегашната му е малка вече (напр. корените се подават отдолу). Не е добре голяма саксия, ако растенето е малко, с малко корени, че от многото почва ималкото корени се задържа много вода в пръстта и съответно...загниват корените.
Активен
♥Сиси♥
Сватбен ШАМАН
*

ЩАСТЛИВИ!!!

Моят сватбен албум

« Отговор #156 -: декември 29, 2009, 09:18:44 »

гостенка, моите цветя се съвзеха възвърнаха си цвета и даже цъфнаха  Yes
Активен
gostenka_82

Моят сватбен албум

« Отговор #157 -: декември 29, 2009, 09:33:12 »

Много се радвам, Сиси, все така да те радват!!!
Активен
Lionelsa
Баш Майстор
**
Публикации: 1616

Моят сватбен албум

« Отговор #158 -: декември 29, 2009, 11:34:17 »

Момичета, заради местенето тази година пропуснах да си пресадя цветята, но някои от тях имат спешна нужда. Дали да изчакам пролетта, както си пише по книгите, или може и сега да се погрижа за тях?
Активен
gostenka_82

Моят сватбен албум

« Отговор #159 -: декември 30, 2009, 13:03:49 »

Ох, решението си е твое, но, когаот растението има спешна нужда, рискуваш да не ти санолжи на ролет да го пресадиш, защото си го загубила!!!

Какво разбираш под спешна нужда????
Активен
Lionelsa
Баш Майстор
**
Публикации: 1616

Моят сватбен албум

« Отговор #160 -: декември 30, 2009, 13:58:16 »

gostenka_82, пръстта му е станала малко, отделила се е покрая от саксията, показали са се корените и най-отгоре е започнала да се образува нещо като плесен, мухъл или не знам как да го нарека иначе angry
Активен
gostenka_82

Моят сватбен албум

« Отговор #161 -: януари 04, 2010, 09:09:09 »

Лионелса, пресаждай го, мила, няма смисъл да чакаш до пролетта, ако беше само малкото пръст - можеше да добавиш отгоре и с някаква пръчка да разровиш пръстта в саксията. Но при стърчащи отдолу корени и мухъл - нова пръст,  саксията, щом стърчат корените, един номер по голяма.
Активен
♥Сиси♥
Сватбен ШАМАН
*

ЩАСТЛИВИ!!!

Моят сватбен албум

« Отговор #162 -: януари 08, 2010, 15:08:00 »

имам пак спешен въпрос:
Купих си коледна звезда. Незнам как да я гледам, окапаха и листата и вече направо ми се  cray
ост6аналите се съвзеха, сега това... а с такъв кеф си я купих..
Х Е Л П   girl_impossible
Активен
˙·٠Outono Bolboreta™٠·˙

Leader
Публикации: 8604

·٠•●♥☆Щастлива, Слънчева, Успешна ☆♥●•٠·

Моят сватбен албум

« Отговор #163 -: януари 08, 2010, 15:17:03 »

Сиси, аз също имам такъв проблем, вече не си купувам, а толкова мнохо го харесвам това цвете!!!
Активен
gostenka_82

Моят сватбен албум

« Отговор #164 -: януари 08, 2010, 15:34:44 »

Не съм гледала Коледна звезда, не мога да дам съвет, съжалявам.
Активен
Страници: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 31   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: