Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

декември 26, 2024, 22:51:24

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 65   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Месечна тема (говорилня) - Ноември  (Прочетена 219158 пъти)

svekarva
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 4023

« Отговор #300 -: ноември 11, 2015, 09:04:21 »

На 11 ноември православните християни почитат
Св. великомъченик Мина - воин, покровител на семейството, сираците и бездомните.
На днешния ден, на който се почитат и светците Виктор и Викентий, празнуват всички с имена Виктор, Виктория, Мина, Минка и Минчо.
Свети Мина е един от най-почитаните от народа ни светци - заради силата, с която закриля семейството и го почитаме като негов покровител. Св. Мина помага при беди, тежки болести и кражби. Свети Мина закриля самотните жени, помага при откриване на изгубени вещи, помага за правилното решаване на проблеми от различно естество и намиране на душевен покой, лекува различни заболявания. Известен Чудотворец, името му означава “месечина, луна”, покровител на сираците и бездомните. Свети Мина се смята за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, както и на хората, поели на дълъг път. Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома..
Тони, малко по- различно е Wink Вики има имен ден, да е жива и здрава и да намери душевен покой, като не се ровичка и търси проблеми там, където ги няма smile.
То верно народът се изнесъл в Оплаквалника...Модераторите скоро ще го затворят, че е с 32 стр. и тогава пак ще се върнат тук.
Едно есенно кафе за разбуждане, че днес нали е сряда и не се сяда Wink
Понеже вчера се говореше за подаръци на родата, да кажа, че ние сме стигнали до много разумен извод - всеки харесва собствения си подарък, никой - чуждия. За да не се харчат излишни пари за предмети, които после ще събират прах, на децата в последно време е "движим, в кеш", в красива опаковка, придружен с нещо съвсем дребно. Да си купуват сами или майките им. На средното поколение и за най- старите е храна или хранителни добавки, бутилка хубаво вино или абонамент за списание/вестник. Естествено, няма да подаря на майка ми парче луканка, като няма зъби Wink, а опаковки ленено масло, пчелен прашец, хубави бонбони и разни подобни.  Придружаващото "дребно" още не съм го измислила, но ще е нещо плетено за ключодържател или отметка за книга.
Хубав ден на всички heart
Фани, какъв е този таен празник?

* 389654_592330470800515_1574329854_n.jpg (65.56 KB, 346x270 - видяно 1694 пъти.)
Активен
nadelina88
Сватбен ГУРУ
Публикации: 681

« Отговор #301 -: ноември 11, 2015, 09:12:23 »

Празнувайте, празнувайте си любовта, жени. Днес е голям празник.  good

Да ви кажа за тържеството - мина и замина... Ама добре се получи. Дойде кабеларката да снима. От три други училища имаше деца. Общо децата бяха 18 и учителите, родители и гостите с подаръците... и в нашия кабинет се оказа, че не става да се направи. Ръководското веднага реагира и изпрати един клас да играе физическо, за да се преместим в тяхната класна стая. Господина по физическо също беше взел присърце и беше викнал чистачките да метат, преди да влезем там. Отиваме ние в стаята, сядат всички гости, нашите пичове на подиума. Водещия ми се оказа супер добър избор, защото без да е виждал децата от другите училища с две думи разбра кое на кой и кога... И започнахме. Той застана на Г на другите деца с папката и кошничката, пълна с мечти, каза си думите и раздаде мечтите на всички с такава увереност и без никакво притеснение, че ми напълни сърцето (после майка ми като гледахме по кабелната вика, че тоя е голям пич). После всички си казаха стихотворенията, имаше и две песнички и така.... Мина си прекрасно. Благодаря, че питате и ме мислите, да знаете - добре се получи и децата са много доволни, мотивирани и с нетърпение очакват да започнем подготовка за Коледно тържество.

Баба Вампирия ме разби хахахаххахахаххахаххахахахахха  yahoo

Митко иска да бъда тази година у тях на Бъдни вечер. Казах му, че няма да съм там, защото не сме женени, ама той явно мисли до тогава да ми е дал пръстен, та съм в нетърпеливо очакване вече съвсем сериозно.

П.П. След поста на свекърва поправям моя, за да кажа, че черквата в моето село Старчево се казва "Св.Мина" и е много силна силата в нея. Вярва се (а и баба ми ми е разказвала истории за там), че когато имаш някакъв проблем, ако спиш там на празника - той се оправя. И хора отвсякъде отиват там, много много много.
« Последна редакция: ноември 11, 2015, 09:15:52 от nadelina88 » Активен
alexandrova_90
Публикации: 3545

I'm wearing the smile you gave me....

Моят сватбен албум

« Отговор #302 -: ноември 11, 2015, 09:28:20 »

Свекърва, прочетох аз подробно, та затова се и поправих.. Просто като прочета Св. Мина и директно си мисля за семейството  good

Наде
, радвам се, че всичко е минало добре. Мисля, че няма и как да не е, сигурна съм, че си заредила всички с ентусиазма си и са приели идеята присърце kiss2  give_rose Чакаме го тоя пръстееен  heart Вие не празнувате ли заедно Бъдни вечер и Коледа? Ние и преди да бяхме семейство, празнувахме или при нашите или при техните.. Всъщност на Коледа никога не сме били в Силистра, излъгах.. По Великден сме там, че обикновено съвпада горе долу с Гергьовден, а свекито е именичка smile
Активен
svekarva

« Отговор #303 -: ноември 11, 2015, 09:30:54 »

В Пловдив, в църквата Св. Св. Петър и Павел има силна икона на Св. Мина, та чак и храмът се знае с това име. Предимно ходят неомъжени жени и от време оно на днешния празник, по цялата улица се нареждат дърти мераклии мъже, да оглеждат булките. Понеже е и светец на "загубени вещи", аз отидох преди години, че бях загубила важен документ. Един познат скокна с огромна усмивка срещу мен на излизане:"Ей, аз също се разведох, много се радвам за теб!" Ако си бях замълчала скромно за истинската цел за посещението ми, можех да отмъкна поне една вечеря с него smile
Надето беше разказвала около Хелоуин за това, как е минал празника. Аз поне го четох и затова се чудех вие защо питате. Ама забравих къде, май в миналия месец.
Активен
nadelina88
Сватбен ГУРУ
Публикации: 681

« Отговор #304 -: ноември 11, 2015, 09:35:48 »

Май не съм разказвала как е минало, споделих тогава подготовката ми и да ми стискате палци, после май се запилях и не споделих за самото протичане на тържеството, пък ако съм - два пъти разказах хахахаххахах не помня. А иначе двете бяха в един ден, моето и бях жури на Хелуинско.

А относно Бъдни вечер - никога не съм била у тях на Бъдни вечер. Така е по традиция, като се оженят младите, жената отива в дома на мъжа, при нас не се е случило и Бъдни вечер всеки е със семейството си. Коледа сме заедно и жнием по къщите на майки, бащи, баби и дядовци, на всеки да занесеш подаръка хахахахха
Активен
always_and_forever
Публикации: 2489

Моят сватбен албум

« Отговор #305 -: ноември 11, 2015, 10:03:40 »

Честит имен ден на Вики! Бъди здрава, щастлива и във фармония със себе си. smile

Наде, радвам се за успеха на празника. smile Аз не съм чела преди да си писала за него, само за подготовката. Wink
Пожелавам ти скоро да си получиш предложението и да не забравиш да се похвалиш. smile

Това за Бъдни вечер не съм го чувала. И ние все обикаляме семействата, не сме празнували отделно. Дори не мога да си го представя. Дано повече не ви се налага и вие да се делите на този празник. Wink
Активен
addicted_to_u
Професор
Публикации: 340

« Отговор #306 -: ноември 11, 2015, 10:05:47 »

Добро утро и честит празник и от мен!
nadelina88, желая ти пръстен, поднесен по най-красивия начин в най-скоро време. Относно Коледа и Бъдни вечер и ние досега не сме празнували заедно,аз си ходя в Пловдив,той си остава тук.Знам,че не звучи много романтично, но аз съм едно дете и ми е тъжно да оставя нашите на такъв празник.Достатъчно е,че на НГ са си самички.То и аз казвах не сме семейство, всеки да си ходи при неговите родители, на НГ сме заедно.Тая година обаче ще трябва да мислим вариант -нещо от типа Бъдни вечер у тях, Коледа у нас.Честно казано като сме у тях става голяма дандания.Всеки говори нещо,всеки иска нещо и общо взето аз се натоварвам страшно,ама ще трябва да свикна да съм част от това.
Аз от днес почвам да мисля менюто за официалния обяд между родителите.Надявам се да се харесат и малко се притеснявам,че вече от тук нататък може да има той каза това, тя каза онова, вашите,нашите,ама дано не е така.
Снощи бяхме навън с приятели и се смяхме как ни се доспа на всички към 9 и нещо.Бяхме с други две двойки,които вече са с деца и всички се чудиха как и двете деца супер много ми се радват-едното е на 2 и половина,другото на 8м. Голямото момиче просто ни направи голямо шоу.Гушкаше се в мен и ме питаше Много ме бичаш?,после мина през всички с този въпрос,нагушка всички. После показа какви танци играят в яслата,нареди на всички ръцете да са горе и да пляскат,паднахме от смях.
Днес трябва да ида да правя рекламация на зарядното за телефона, което вчера си купих,а снощи ми гръмна в ръцете и да напиша писмо на фотографа,когото не избрахме с обяснение защо не сме го наели...хич не обичам да се занимавам с такива неща...
Активен
fanimira
Публикации: 2391

Mom of 2

Моят сватбен албум

« Отговор #307 -: ноември 11, 2015, 10:08:23 »

Хихихих, Наде, май трябва да заколиш агне ако получиш пръстена. Айде за Гергьовден да ни поканиш и да се похвалиш с пръстена! Казвам Гергьовден за да отраснат мъниците и да могат да дойдат хората от чужбина, че на никой не му се мърда в студа.  blum шегата настрана,  стискам палци, каквато съм късметлийка смятай се за вече сгодена!  pardon
Празника е таен, защото уж се пази в тайна от семействата. Когато случайно изтърве нещо по повод празника току изцепва : Абе то беше тайна, ама да знаете, че ще я пеем тая песен или ще танцуваме еди какво си, ще казваме еди какво си стихче и т.н.  tease
Рони, той ли държи да му обясняваш или ти? За 1-ви път чувам. Обикновено пиша едно много съжалявам, всичко хубаво и до там.
Честит имен ден на Вики! При Гала казаха, че и Теодор има имен ден, тъй че честит им двоен имен ден!
Дано се наредят нещата по най-добрия и за двамага начин!
« Последна редакция: ноември 11, 2015, 10:13:27 от fanimira » Активен
rosit@
Публикации: 2042

Моят сватбен албум

« Отговор #308 -: ноември 11, 2015, 10:28:43 »

Добро утро и честит празник на всички. give_rose
Вики,честит имен ден!Бъди много здрава,безкрайно щастлива и обичана! give_rose
Само,ако може да не е за Гергьовден поканата,че аз по него време живот и здраве мисля да се обебя и ще пропусна купона. blush
Тони,ако си идвате по празниците към Силистра,ако искаш може да си направим една срещичка.Да се запознаем и лично. blush
Наде имам странното усещане,че скоро ще се хвалиш с предложение и пръстен ама да видим до колко ще изляза права. blum
Пожелавам ви един слънчев и усмихнат ден и изчезвам да си свърша задачките,докато времето е страхотно. Sunshine
Активен
alexandrova_90
Публикации: 3545

I'm wearing the smile you gave me....

Моят сватбен албум

« Отговор #309 -: ноември 11, 2015, 10:35:34 »

Аз имам приятелка Вики, която празнува на Васильов ден.. Ама, честит да е имения ти ден! smile
Роси, не сме решили, но едва ли ще отидем до Силистра за Коледа.. Първо, защото зимите в оня край са ужасни и пътищата са много зле.. Второ, за Нова Година пак ще пътуваме до Цигов чарк и две пътувания в месец с толкова много подаръци, ще ни дойдат множко  blush На драго сърце бих се запознала с теб, но ще е друг път  Wink
Активен
skylife
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1308

Моят сватбен албум

« Отговор #310 -: ноември 11, 2015, 10:49:10 »

Желязна логика...добър ви ден!

* 12235020_10201163429964473_3231105013684299220_n.jpg (42.76 KB, 429x589 - видяно 112 пъти.)
Активен
svekarva

« Отговор #311 -: ноември 11, 2015, 11:05:46 »

Хубаво си беше едно време, когато не се празнуваше празника официално и с почивни дни Wink. Нямаше такива дилеми с кого ще празнуваш, какво да подаряваш...По Нова Година идва Дядо Мраз и носи играчки само на децата.
Да, за подготовката е било, Наде! Ама разликата е само в глаголното време и всичко ми изглеждаше познато, та затова съм объркала. Хайде, да се отчита твоят младеж, че иначе ще те откраднем в Пловдив, друг да ти търсим Wink
Скай, така си е funnytooth
« Последна редакция: ноември 11, 2015, 11:08:30 от svekarva » Активен
milenkata
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1136

I will love you... unconditionally...

« Отговор #312 -: ноември 11, 2015, 11:35:51 »

Хахаххаха Скай направо ми оправи настроението хахаххаха

Здравейти и от мен! Ние отиваме към Витошка на разходка днеш го дават жеееега smile вчера бяхме на оглед - супер апартамент ама за купуване не за под наем,  за под наем трябват доста финанси за да стане годно за живеене. Ако го продаваха си струва да вложиш пари, но за под наем не си струва за мен....

За св.Мина - майка ми разправя че на
 21ви е деня на християнското семейство - да не би да е по стар стил тогава?
Активен
always_and_forever
Публикации: 2489

Моят сватбен албум

« Отговор #313 -: ноември 11, 2015, 11:46:05 »

Скай, супер логика. Важното е, че жената е познала. Wink

Какво ще готвите днес? Аз от сега се чудя. Трява бързо да измисля, защото на почивката ще ходя да пазарувам, а не знам какво.
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #314 -: ноември 11, 2015, 12:13:31 »

Паста на фурна ще обядваме.

Откак почнах антибиотика сьм малко по-добре като че ли, ама мног ме цепи главата и се чувствам много отпаднала  sad

У нас е урнебес, но поне деца са щастливи.

Иначе днес тук е почивен ден - отбелязва се края на Пьрвата Световна война и е много хубаво времето, ама и Фабио е с температура от снощи, та аман ! Срамота - бабата ни е най-вьзрастна, а само тя се дьржи, ние сме натрьшкани като мисири на кютук.
Активен
Страници: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 65   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: