Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 13, 2024, 18:12:01
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
Църковен брак - 6
Страници:
1
...
16
17
[
18
]
19
20
...
30
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Църковен брак - 6 (Прочетена 220379 пъти)
Shaiya
Сватбар
Re:Църковен брак - 6
«
Отговор #255 -:
март 05, 2014, 10:10:54 »
Цитат на: slynchogled в февруари 13, 2014, 12:59:14
Уау, като Ви чета писанията и се изумявам в какъв бизнес са го превърнали наиситна. Ние ще сключваме брак в католическа църква, но все още не знам колко точно ще ни струва. В неделя ще ходим на литургията, за да се срещнем с попа и да поразпитаме. Дори не знам какво е необходимо за там. надявам се да не е такава цифромания.
Ние ходим на църква в Свети Йосиф - тя е католическа църква. Няма "такса". Може да оставиш дарение, но не е задължително - ако искаш и колкото можеш - някои оставят по 50 лв, други по 100 - зависи от възможностите ти. Ако искаш може само да купиш почерпка за хорът =)
И друг въпрос за който се надявам да не се засегнеш - защо ще сключвате брак в католическа църква ако не сте католици?
Активен
slynchogled
Ентусиаст
Публикации: 68
«
Отговор #256 -:
март 05, 2014, 11:11:42 »
Веднага отговарям на въпроса - никъде не съм казала, че не сме католици
Аз съм католичка и съответно нямаме особено голям избор, ако държим на църковния брак. .... Католическия свещеник няма нищо против да ни венчае, въпреки че милото е православен
, НО православната църква не дава аз да се омъжвам за него в православната църква
........... та така ....
Активен
Shaiya
Сватбар
«
Отговор #257 -:
март 05, 2014, 12:12:35 »
Цитат на: slynchogled в март 05, 2014, 11:11:42
Веднага отговарям на въпроса - никъде не съм казала, че не сме католици
Аз съм католичка и съответно нямаме особено голям избор, ако държим на църковния брак. .... Католическия свещеник няма нищо против да ни венчае, въпреки че милото е православен
, НО православната църква не дава аз да се омъжвам за него в православната църква
........... та така ....
Това за православната църква е доста глупаво, не знаех, че не дават да се омъжваш за католик, какво значение има - нали все са християни. Много странно.
Вие на коя църква сте се спрели?
Активен
Sunshine87
Сватбар
Публикации: 270
«
Отговор #258 -:
март 05, 2014, 12:15:40 »
Православната църква дели католици и християни.....
Активен
svekarva
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 4023
«
Отговор #259 -:
март 05, 2014, 12:23:58 »
Цитат на: Sunshine87 в март 05, 2014, 12:15:40
....на католици и православни, но все сме християни
Активен
Shaiya
Сватбар
«
Отговор #260 -:
март 05, 2014, 12:37:06 »
Цитат на: Sunshine87 в март 05, 2014, 12:15:40
католици и християни
Нещо като дели вратове от шии. Знаеш, че двете църкви са изкуствено разделени преди няколко века по политически причини и всъщност нямат почти никакви разлики помежду си и дори сега се върви към обединяване (бавно и славно).. католици и християни... това беше добро
Активен
Sunshine87
Сватбар
«
Отговор #261 -:
март 05, 2014, 12:38:20 »
В Пловдив май има една църква , която си сключва бракове между католик и християнка (или обратното). Но за другите църкви не зная...
Активен
Shaiya
Сватбар
«
Отговор #262 -:
март 05, 2014, 12:43:46 »
Цитат на: Sunshine87 в март 05, 2014, 12:38:20
В Пловдив май има една църква , която си сключва бракове между католик и християнка (или обратното). Но за другите църкви не зная...
Израза "католик и християнка" не е правилен защото и католиците са християни... само отбелязвам.
Може би имаш предвид православен и католик
Активен
Sunshine87
Сватбар
«
Отговор #263 -:
март 05, 2014, 12:44:32 »
Цитат на: Shaiya в март 05, 2014, 12:43:46
Израза "католик и християнка" не е правилен защото и католиците са християни... само отбелязвам.
Може би имаш предвид православен и католик
Да, извинявам се
Активен
blackisback
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1067
«
Отговор #264 -:
март 06, 2014, 07:18:01 »
Цитат на: Shaiya в март 05, 2014, 12:37:06
католици и християни
Нещо като дели вратове от шии. Знаеш, че двете църкви са изкуствено разделени преди няколко века по политически причини и всъщност нямат почти никакви разлики помежду си и дори сега се върви към обединяване (бавно и славно).. католици и християни... това беше добро
Ти си новичка и не знаеш, ама тук редовно се казва "аз съм християнка, а той католик"
Впрочем не знам как ще се обединят църквите, но пропастта ми се вижда ужасяващо голяма
Активен
slynchogled
Ентусиаст
Публикации: 68
«
Отговор #265 -:
март 06, 2014, 10:22:26 »
Незнам за православната църква, но католическата сериозно работи в тази насока (обединяването). Но не съм съгласна, че разликата е малка между двете църкви. Има доста съществени разлики и те определено отдалечават двете църкви една от друга. Но все пак обединението зависи и от двете страни и най - вече от самите вярващи
. Колкото до брака - католическата църква е доста по - толерантна, да не говорим, че когато ме поканиха за кума на една сватба, православните попове категорично отказваха... така и не успях да разбера причината. Когато се допитах до католическия свещеник, имат ли основание да ми отказват, за да знам дали да споря и да си търся правата по някакъв начин, той ми отговори, че нямат, но веднага последва и репликата - "ти с поп спорила ли си".............
Активен
Shaiya
Сватбар
«
Отговор #266 -:
март 06, 2014, 13:11:36 »
Цитат на: slynchogled в март 06, 2014, 10:22:26
Незнам за православната църква, но католическата сериозно работи в тази насока (обединяването). Но не съм съгласна, че разликата е малка между двете църкви. Има доста съществени разлики и те определено отдалечават двете църкви една от друга. Но все пак обединението зависи и от двете страни и най - вече от самите вярващи
. Колкото до брака - католическата църква е доста по - толерантна, да не говорим, че когато ме поканиха за кума на една сватба, православните попове категорично отказваха... така и не успях да разбера причината. Когато се допитах до католическия свещеник, имат ли основание да ми отказват, за да знам дали да споря и да си търся правата по някакъв начин, той ми отговори, че нямат, но веднага последва и репликата - "ти с поп спорила ли си".............
За разликата - според мен е повече в главите на хората =)
А за другото - не са ти разрешили да си кума?! Това е доста странно... Нашия свещеник каза, че кумовете може и да са атеисти, това няма значение, има значение за кръстници на бебето, защото те трябва да помагат с възпитанието, но за кумовете няма значение, те са просто свидетели.
Активен
Sunshine87
Сватбар
«
Отговор #267 -:
март 06, 2014, 13:13:09 »
При нас е голямо мрънкане кумовете да са православни. При записване даже ми искаха кръщелните, за да се докаже, че е истина...
Активен
Shaiya
Сватбар
«
Отговор #268 -:
март 06, 2014, 13:16:05 »
Цитат на: Sunshine87 в март 06, 2014, 13:13:09
При нас е голямо мрънкане кумовете да са православни. При записване даже ми искаха кръщелните, за да се докаже, че е истина...
Значи още една причина да се радвам, че ще се омъжвам в католическа църква
Кумът ни не е кръщаван и ако бяхме в православна, явно щяхме да имаме проблеми...
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1353
www.Deliysky.com
«
Отговор #269 -:
март 06, 2014, 17:10:58 »
Факта, че кума не е кръстен го прави нелигитимен като свидетел пред Бога, но това е съвсем друга тема на разговор. Има правилни и неправилни неща. Независимо в коя църква, кой как чете библията и каноните, божиите разпоредби за всички са едни и същи.
:offtopic:Простотиите на църквите нямат край (и преди векове и сега), ако сте вярващи, абстрахирайте се от тях. Аз влизам, моля се и се кръстя във всяка църква, без разлика каква е, това е божи храм. Напоследък даже не се интересувам какво ми говорят представителите на тази или онази църква, всичко е борба за власт. Отидете до Ватикана, запознайте се с историята и и начина на възникване и ще разберете много истини
. Относно обединението, никога няма да стане, или по точно няма да бъде във вида който трябва.По скоро католическата църква ще се опита да погълне останалите.
Активен
Страници:
1
...
16
17
[
18
]
19
20
...