Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 12, 2024, 17:29:28

 
Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:
 
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 [2] 3 4 ... 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: " Захранване на бебетата - 5 "  (Прочетена 176690 пъти)
 
*mama Eli*
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 873


Любов има навсякъде! Само трябва да се огледаме!


Моят сватбен албум

« Отговор #15 -: февруари 16, 2012, 17:25:22 »

Мамчета, кажете ми каква риба давате и как я приготвяте? Питам мамите на по - големите дечица. Това ми е наболял въпрос от много време вече, защото на Дани му липсва рибата от менюто  sad, а това е лошо.
 heart
Активен
alben4ik
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 916



Моят сватбен албум

« Отговор #16 -: февруари 16, 2012, 20:32:29 »

Ели, аз ти писах за рибата, мисля че Додо също беше писала - виж в предишната темичка, ако не си ги видяла, ти нали там беше питала за пръв път  smile

http://forum.svatbata.bg/index.php/topic,30465.450.html

Не знам точно какво ще ти се отвори, но иначе всички отговори за рибата са на последната - 31ва страничка от предишната тема /номер 4/

 give_rose
Активен
dodo23
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2192



Моят сватбен албум

« Отговор #17 -: февруари 16, 2012, 22:07:06 »

Ели,аз писах,но сега по-конкретно.
Купих гръцки сафрид,защото беше охладен(не исках замръзен) и почистен.
Сварих на пара,махнах костите и пасирах.
Давала съм с кус-кус и в супи,но в супите не се хареса много.
Активен
kokiche
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 312



« Отговор #18 -: февруари 22, 2012, 22:02:33 »

Диде,
Аз като морска снаха да кажа  smile. Гръцкият сафрид не е хубав. Купувай само български. Вкусът е коренно различен. Даже гърци купуват големи количества от нашия сафрид и носят в Гърция, където рибата е в изобилие, защото знаят, че нашият е много по-вкисен.
За риба аз бях писала преди време, но може да е полезно.
Риби преди 1 год.:
- хек
- треска
- мерлуза
- пангасиус
- пастърва
- калкан
- щука
- евентуално някои по-мазни риби (напр. шаран)

Риби след 1 год.:
- всички бели риби
- шаран
- сьомга
- скумрия
- херинга
- тон
- сом

Риби, които се избягват:
- акула
- риба меч
- консервирана скумрия
- консервирана риба тон

Магданоз
- около 8 м.
- първоначално се въвежда обработен в лека степен
- после в свеж вид
- зелените подправки се считат за алерген (но алергията често не е от типа на хранителната): при липсва на алергично предразположение може около 8м.
- реже се и се добавя непосредствено преди да се пасира или поднесе пюрето (с цел запазване на витамин С в максимална степен)

Разрешени подправки под 1 год.:
- босилек
- джинджифил
- индийско орехече
- копър
- кориандър
- куркума
- лимонова кора
- магданоз
- мащерка
- мента
- портокалова кора
- риган
- розмарин
- червен пипер
- чесън

Проблемни подправки под 1 год.:
- ванилия (да не съдържа алкохол)
- горчица
- канела (спорен алерген)
- къри (понякога алерген)
- лимонов сок или лимонена киселина (по няколко капки може преди 1 год.)
- целина (алерген)
- хрян

Месото се въвежда около 1 месец след началото на захранването (според европейските схеми) или около 2 месеца след това (според американските схеми).
2 к.л месо (пасирано или ситно скълцано) = 10 г месо
2 с.л. месо (пасирано или ситно скълцано) = 25 г месо
3 с.л. месо (пасирано или ситно скълцано) = 40 г месо
1 с.л. месо = 1 парченце 2х1 см = 10-15 г месо
1/8 чаша = 30 г
1/4 чаша = 60 г
« Последна редакция: февруари 22, 2012, 22:07:49 от kokiche » Активен
tweety bird
Сватбен ГУРУ
*****
Публикации: 908



Моят сватбен албум

« Отговор #19 -: февруари 23, 2012, 10:04:38 »

kokiche,благодаря за хубавата информация!
Активен
dodo23
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2192



Моят сватбен албум

« Отговор #20 -: февруари 23, 2012, 14:04:41 »

Диде,
Аз като морска снаха да кажа  smile. Гръцкият сафрид не е хубав. Купувай само български. Вкусът е коренно различен. Даже гърци купуват големи количества от нашия сафрид и носят в Гърция, където рибата е в изобилие, защото знаят, че нашият е много по-вкисен.
Благодаря Ели-ще го имам предвид.Вариянта ми беше гръцки сафрид или пастърва от развъдник,и мисля че направих правилния избор!
Активен
kokiche
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 312



« Отговор #21 -: февруари 23, 2012, 21:40:09 »

Български сафрид има само през пролетта и есента. Есенният е по-голям като размер и "по-мазен" - т.е. по-вкусен. Аз бих давала и лаварк и ципура. Те са вкусни, не са тлъсти и ги има навсякъде.
Активен
Miri
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1748



Моят сватбен албум

« Отговор #22 -: февруари 25, 2012, 02:34:37 »

Имам едно въпросче към мамите, които захранват по Рапли. Имате ли вече заместено хранене или все още основното е кърмене/АМ? Майка ми (лекар) ми каза да не насилвам нещата и че детето само ще си реши кога да се откаже от АМ, но аз все пак да си сверя часовника. Ние все още нямаме напълно заместено хранене и се дохранваме с АМ. Педито каза да мина на обикновенно мляко. Аз взех козе , което уж е по-полезно и лесно смилаемо, резултатът бе ужасен запек. Вече се чудя кое е правилно, защото не искам все пак детето ми да гладува.
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #23 -: февруари 25, 2012, 17:28:10 »

Нямаме заместено хранене, но Марта не е показател, защото яде супер символични количества.

Иначе бих казала да не се кахьриш, че гладен няма да остане - ти нали предлагаш, а той яде колкото иска?
Активен
Miri
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1748



Моят сватбен албум

« Отговор #24 -: февруари 26, 2012, 06:19:41 »

Ами и Крис не яде големи количества. Предлагам, но той решава колко иска да изяде и никога не го карам на сила. След твърдата храна, обаче винаги иска мляко и изпива около 100-120 мл.
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #25 -: февруари 26, 2012, 13:01:39 »

Според моите виждания, ми изглежда сьвсем логично и правилно това, което правиш.

Бих казала да продьлжаваш така. Ти просто следваш нуждите, които детето ти показва и за мен това е правилният начин на действие  good
Активен
Miri
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1748



Моят сватбен албум

« Отговор #26 -: февруари 27, 2012, 17:03:22 »

Благодаря за инфото и подкрепата give_rose . От толкова много мнения около мен бях почнала да се съмнявам , дали постъпвам правилно. И тъкмо когато писах , че не яде големи количества, Крис изяде една домашно направена баничка и едно киви, след което изпи 120 мл АМ  Bravo . Ще следвам нуждите на детето, о е ясно ,че педиатрите не учат кой знае колко много за начин на хранене.
Активен
tweety bird
Сватбен ГУРУ
*****
Публикации: 908



Моят сватбен албум

« Отговор #27 -: февруари 27, 2012, 17:32:35 »

Момичета, днес бях на консултация, защото бебка кашля покрай баща си.
Изписа ни Стодал, к.глюконат и витамин Ц. Гърдите са й чисти.
Говорехме за храната, каза ми да й дам пилешко вече 5 дни през ден да редувам зеленчуци с пиле и на другия ден само зеленчуци. Имах готово за захранване, ще ми донесат домашно пиле. Захраних я. Каза да давам по 5-6 к.л. Това не е ли много? Доколкото разбрах от вас 1с.л.
 После я питах за глутена и тя каза рано е още, ще изчакам. Аз и не бързам, обаче ми каза да й правя сутрин попара със сухари от бял хляб. Е, то нали пак има глутен? Нещо не разбрах явно.
Споделете мнение. Благодаря.
А, каза и сирене, не е ли рано за сирене за попара. Обезсолено сирене ли трябва да е  или извара?
« Последна редакция: февруари 27, 2012, 17:37:07 от tweety bird » Активен
carlyangel
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1377


Обичаме нашето хубаво момиченце :)


Моят сватбен албум

« Отговор #28 -: февруари 27, 2012, 17:50:04 »

Определено сухарите са с глутен.Обезсолено трябва да е сиренето,да.Аз обезсолявам парченце от 100гр.,защото ако е повече,не се обезсолява напълно.Слагам го в кутийка с вода да престои за една нощ.После хвърлям водата и съхранявам само така,понеже вече е обезсолено. good
Отначало,докато нацеля точните пропорции на попарата ми беше малко зорно-ту ставаше течна,ту пък прекалено гъста и се налагаше все да добавям по нещо.Писах как я правя по-назад,но ще ти кажа,за улеснение.
4 сухара,аз ползвам на "Елит" или на "Голдис"/не ги даваш всичките на веднъж първия път,разбира се/
сирене,колкото кибритена кутийка
1ч.л. масло
100мл. вода
Натрошавам сухарите в пликче на много ситно,добавям сиренето и маслото и заливам с водата.Това е.
Не изчаквам да се запари,понеже сухарите веднага поемат течността.
Ако не си въвела глутен и млечни,не сте за попара още.

5-6к.л. кафени лъжички ли означава?Това за месото ли са мерки или като цяло за пюрето?
Активен
Anichka
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 984



Моят сватбен албум

« Отговор #29 -: февруари 27, 2012, 19:47:37 »

tweety bird,
педиатърката те е объркала доста за съжаление. Както ти е написала carlyangel в сухара има глутен.
Има периоди за въвеждане на глутена. Най-препоръчителния е около 6-ти месец. Аз предложих на Леа коричка хляб тогава и сега всеки ден давам по малко.
Ето една статия: http://pubs.ama-assn.org/homepage/media/2005j/0517.dtl#timing
Активен
Страници: 1 [2] 3 4 ... 30   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines