Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Помощ    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

май 24, 2012, 23:07:29

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини: heartЗаписвайте присъствие за  Национална форумска среща 2012г!  heart

Заглавна Страница   Помощ Търси Галерия Календар Вход Регистрирай се  
Страници: 1 2 3 ... 5 [Всички]   Надолу
  Изпечатай  |  Добави в предпочитани  
Автор Тема: "Бременност,майчинство и закони - 5"  (Прочетена 2859 пъти)

Данитка
Наблюдаващ
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2123

Разгледай галерията на Данитка

Моят сватбен албум

« -: януари 07, 2012, 21:03:37 »

Постове от рода запис и т.н. не се толерират!Трия веднага!
« Последна редакция: януари 07, 2012, 21:05:12 от Данитка » Активен
svekarva
Сватбен ГУРУ
Публикации: 546

Разгледай галерията на svekarva

« Отговор #1 -: януари 08, 2012, 09:56:10 »

С риск да бъде изтрит и този пост /макар и не запис/ ще кажа, защо съм против базата 24 месеца. Момиче, завършило езикова гимназия, после и магистратура, намерило си работа, каквато е заслужило за отличен успех и положени старания и доброволен труд през ваканциите, в идеалния случай е станало на поне 26 години. Още две години работа, защото си прави сметката и поема отговорността да гледа дете, водят до 28 години. Аз съм раждала на 27 и второто на 34. Първият път в картона ми пишеше "стара първескиня", а за втория бях "под специално наблюдение заради възрастта". При мен нещата се случиха, слава Богу, от първия път. Къде отива възрастта, ако нещо се забави, за второ дете? Нима на държавата ни не и трябват хора с образование, които биха предали на децата си стремеж към знание? Да не говорим, че и рисковете за здравето на детето и за нормалното раждане на майката нарастват. Ако има организирани стачки, бих се замислила дали да не участвам.
Активен
магито
Публикации: 2696

яхнала метлата

Разгледай галерията на магито

Моят сватбен албум

« Отговор #2 -: януари 08, 2012, 10:20:38 »

Свкърва, много уважавам мненията ти, защото първо че си на годините на майка ми и второ пишеш от другата страна, от страна на порасналия родител и ни даваш много хубави съвети, но аз на 27 години имах вече около 4 години трудов стаж и съм учила с магистратура в доста гаден университет т.е. доста натоварен.Както казах по нагоре и мен ме удря това увеличаване на възраста, но точно, заради хитринките на майки не работили се направиха.

И още нещо последно, едно време на 25 си била презряла вече, сега жените масово раждат на 30 първо.Отношението е различно и правилата се пороменят, не само в България, но и по целия свят.Рискове има, но за големи рискове се говори над 40г. вече.

Не ме разбирай погрешно, но аз лично дълбоко искам майките да разберат,че сме привелегировани в някой отношения и че не трябва да хитруват.Единия ти син е в чужбина доколкото знам, сама ще видиш в момента в който станеш баба, какво е майчинството там, колко продължава и кога снаха ти ще трябва да се върне на работа.
Активен
lawyer
Сватбен ГУРУ
Публикации: 613

Разгледай галерията на lawyer

Моят сватбен албум

« Отговор #3 -: януари 08, 2012, 11:22:35 »

Маги,  goodpost
Активен
malinkata
Сватбен ГУРУ
Публикации: 834

Моят най-голям трумф:) ; Чакам те Нати

« Отговор #4 -: януари 09, 2012, 13:28:41 »

Току що прочетох последните постове от предишната тема (4) и имам въпрос към Фиби, а може и към друг, който е сигурен в информацията си.
- Как точно мога да проверя какви осигуровки и кога ми е внесла фирмата в НОИ ? Благодаря give_rose
Активен
carlyangel
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1363

Обичаме нашето хубаво момиченце :)

Разгледай галерията на carlyangel

Моят сватбен албум

« Отговор #5 -: януари 09, 2012, 14:17:33 »

Аз проверявам от сайта на НОИ с ПИК.Персоналния идентификационен код ти се дава с/у лична карта от НОИ.Става много бързо,за около 10мин. smile В сайта после отиваш на справки,оттам на СПРАВКИ ЗА СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ.Въвеждаш ЕГН и гореспоменатия ПИК и така ти излиза всичко-месеци,суми и т.н. Wink
Активен
malinkata
Сватбен ГУРУ

« Отговор #6 -: януари 09, 2012, 14:42:56 »

Намерих тази таблица, но не всичко в нея ми е ясно. Когато си в болнични осигуровки не се ли плащат?
Активен
fibi
Ентусиаст
**
Публикации: 82

Разгледай галерията на fibi

« Отговор #7 -: януари 09, 2012, 15:20:37 »

Здравейте на всички, попаднах случайно тук
Съгласна съм с магито, аз живея в Холандия, в момента съм бременна,след седмица ще навърша 29, тук майчинството е 16 седмици, зависи от жената кога ще почне да го ползва, но горе - доло се пада 2 месеца преди и след раждането. А има и друго, за да получаваш тези пари, трябва да работиш до определен момент задължително, мисля че беше до 8-мия месец (ще излъжа за това, мъжа ми го четеше, слава на Бога на мен няма да ми се налага да работя до късна бременност, веднага щом ми натежи ще спра. Получават се детски от държавата на всеки 3 месеца, но не е много.
Не е обществена тайна за отношението на нашите медици към възрастта, много е жестоко, но такава ни е страната. Моята приятелка роди на 34 години първото си бебе,тук в Холандия. Тук е нормално жени над 30 години да са бременни и не ти се подиграват от сорта на "стара първескиня". Та приятелката ми да реши да иде на гинеколог в Бг, знаете ли как са я посрещнали, За аборт сте нали, вие сте стара, а тя само искаше да покаже бебето на родителите и.
Активен
Bibsi8792
Сватбен ГУРУ
Публикации: 547

« Отговор #8 -: януари 09, 2012, 15:38:35 »

fibi а ако работата ти е свързана с физически усилия ,и не те преназначат на друга длъжност, как може да се работи до 8-я месец??? Oh my ... - ако наистина закона в Холандия е такъв
Лично за себе си ще кажа ,че работата ми е свързана с тежки физически усилия за жена..(понякога) и колкото и да ми се иска до последно няма да мога да работя ,макар ,че имам огромно желание ... и жалкото, е че не могат и да ме преназначат на друга позиция   crazy
« Последна редакция: януари 09, 2012, 15:41:57 от Bibsi8792 » Активен
carlyangel
Сватбен ШАМАН
*

Моят сватбен албум

« Отговор #9 -: януари 09, 2012, 15:51:43 »

malinkata,плащат ти се здравни осигуровки всеки месец,когато си в болничен.Така би трябвало да е.Питай нещо,което не ти е ясно.
Активен
fibi
Ентусиаст
**

« Отговор #10 -: януари 09, 2012, 15:59:51 »

Такъв е за съжаление закона, ще разпитам довечера мъжо точно как е, за да не излъжа и утре ще пиша, че съм нощна и трябва да поспя сега. Моята работа е също понякога доста тежка физически, та и аз не виждам как можеш да издържиш толкова дълго, мисля че имаше някаква вратичка в закона, но не слушах като ми обясняваше, тъй като аз пак не се класирах за нея.
Активен
malinkata
Сватбен ГУРУ

« Отговор #11 -: януари 09, 2012, 17:13:35 »

Аз работех до 8ия месец. Според мен във всяка работа има тежки моменти  pleasantry, но смятам, че всеки човек би се съобразил с положението на жената. Само при много сериозни проблеми според мен трябва да се ползва болничен и в този случай вече няма да ти е до майчинство и т.н., а ще мислиш с теб и детето всичко да е наред.

Ами на мен на мястото в което трябва да се впише сумата на осигуровките ми пише 0,00 и за това питам.... crazy
Активен
carlyangel
Сватбен ШАМАН
*

Моят сватбен албум

« Отговор #12 -: януари 09, 2012, 17:18:38 »

Тоест,в графата ОСИГУРИТЕЛЕН ДОХОД ти изписва 0,00?
На мен ми изписва за времето през което съм била в болничен 20,00лв. осигурителен доход.
Активен
магито

яхнала метлата

Моят сватбен албум

« Отговор #13 -: януари 09, 2012, 19:53:03 »

Bibsi8792, братовчедка ми е в Англия, бременна в 4-ти месец, тя работи в кухня, права по 8 часа на ден, не и е лека работата.Там опция болничен заради бременост няма.Работодателя е длъжен да и подсигури добри условия, и той го прави.Дали са и стол само за нея, не и дават да мие с препарати и има плаващо работно време, но е длъжна да си връзва 8-те часа на ден.Там се работи до преди да родиш и майчинството е доста малко, но колко ще те излъжа.
Активен
fiibi_bg
Global Moderator
*
Публикации: 4634

Разгледай галерията на fiibi_bg

Моят сватбен албум

« Отговор #14 -: януари 09, 2012, 20:31:42 »

Bibsi8792 в България законите са все още много щадящи към бременните .Например веднага отпада нощният труд при констатиране на бременност,също така ти си последният човек от предприятието ,който могат да уволнят .
Малинка ,дори и по време на болничен работодателя заплаща здравната осигуровка всеки месец от болничния
Активен
malinkata
Сватбен ГУРУ

« Отговор #15 -: януари 10, 2012, 10:17:55 »

В графа осигурителен доход ми изписва 0,00 - макар че съм в болничен - как да тълкувам това?
Активен
Bibsi8792
Сватбен ГУРУ

« Отговор #16 -: януари 10, 2012, 10:43:19 »

fiibi_bg - законите са ни щадящи така е ,но в моята работа ежегодно ми се налага да суркам хладилници и перални и т.н. ....и пак казвам колкото и да ми се иска няма как да работа до края на бремеността си .. и разбираемо защо .. а няма как да премина на по лек режим на работа ...по ред други причини..
МАГИ съгласна съм ,че на братовчедка ти не и е никак лесно - и похвално за работодателя ,че е помислил за нея малко или много .
malinkata  вярно е ,че всички имаме тежки моменти в работата ,но аз говорих за физически усилия ,които за една бременна са непосилни smile

Все пак благодаря за отговорите момичета!
« Последна редакция: януари 10, 2012, 11:14:12 от Bibsi8792 » Активен
malinkata
Сватбен ГУРУ

« Отговор #17 -: януари 10, 2012, 10:58:28 »

под тежки моменти имах в предвид точно това - да вдигнеш нещо тежко или да се премести нещо ..., а напрежението също не е за подценяване. Надявам се да намерите най-удачния за вас начин  good
Активен
Bibsi8792
Сватбен ГУРУ

« Отговор #18 -: януари 10, 2012, 11:02:02 »

под тежки моменти имах в предвид точно това - да вдигнеш нещо тежко или да се премести нещо ..., а напрежението също не е за подценяване. Надявам се да намерите най-удачния за вас начин  good
OfftopicНека дойде бебо пък тогава ще му мислим smile
Активен
carlyangel
Сватбен ШАМАН
*

Моят сватбен албум

« Отговор #19 -: януари 10, 2012, 13:02:50 »

В графа осигурителен доход ми изписва 0,00 - макар че съм в болничен - как да тълкувам това?
Ами звънни във фирмата и попитай счетоводителя/ката защо това е така.
Активен
магито

яхнала метлата

Моят сватбен албум

« Отговор #20 -: януари 10, 2012, 13:04:27 »

Bibsi8792 това е член от кодекса на труда, който се отнася точно до тежък и неподходящ труд.

Чл. 309. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., в сила от 01.01.1993 г. ) (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г.) Когато бременна жена или кърмачка както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро изпълнява неподходяща за състоянието й работа, по предписание на здравните органи работодателят предприема необходимите мерки за временно приспособяване на условията на труд на работното място и/или работното време с оглед премахване на риска за безопасността и здравето им. Ако приспособяването на условията на труд на работното място и/или на работното време е технически и/или обективно неосъществимо или не е оправдано да се изисква поради основателни причини, работодателят предприема необходимите мерки за преместване на работничката или служителката на друга подходяща работа.
Активен
sunray
Публикации: 2018

На мама и тате в сърцето! :*

Разгледай галерията на sunray

Моят сватбен албум

« Отговор #21 -: януари 10, 2012, 13:34:59 »

Те законите в БГ са щадящи, ама и такива шефове като българите (мнозинството, не всички) не ти е работа huhhuh.gif Самозабравили се и не особено толерантни. Имам база за сравнение между шефове българи и чужденци - вторите бяха тези, които ми спестяваха стрес, напрежение и физическо натоварване. Аз и затова първо на тях съобщих новината, макар да бяха по-висшестоящи от бг шефката ми. Просто знаех кой ще ме разбере и кой ще се прави, че ме разбира.
Аз работех до 4-ти месец, но моята работа изключва възможността да продължа до полагащия ми се 45-дневен болничен, както и преместване. Лекарите само като видят къде работим и издават болничен, защото си е натоварващо. Ако работата ми беше с нормално работно време, в рамките на града и липсваха някои физически натоварвания, и разбира се, ако бременността ми е лека, бих продължила да работя. В противен случай - не бих се правила на голям герой, заради което човек може да съжалява цял живот.
Всеки се преценява плюсовете и минусите. Здравето е най-важно и ако е застрашено - другото губи значение. Но пък при една спокойна бременност и нормални условия на труд - няма нищо по-хубаво от удовлетворението, че работиш и от социалните контакти.
Активен
fiibi_bg
Global Moderator
*

Моят сватбен албум

« Отговор #22 -: януари 10, 2012, 14:08:06 »

По време на болничен не се начисляват социални осигуровки ,но се зачита за трудов стаж
Активен
malinkata
Сватбен ГУРУ

« Отговор #23 -: януари 10, 2012, 15:13:03 »

По време на болничен не се начисляват социални осигуровки ,но се зачита за трудов стаж

Благодаря, тази информация я получих и от още един човек.

МОЛЯ, когато някой не е сигурен в информацията си да не я представя за достоверен източник и не се изказва неподготвен.
Активен
carlyangel
Сватбен ШАМАН
*

Моят сватбен албум

« Отговор #24 -: януари 10, 2012, 15:41:58 »

МОЛЯ, когато някой не е сигурен в информацията си да не я представя за достоверен източник и не се изказва неподготвен.
Ако това е към мен,гледам моята таблица,която е абсолютно достоверен източник и е от сайта на НОИ.В нея ми изписва под осигурителен доход 20.00лв.,а не 0.00 за периода,в който съм била в болничен.Както казах и по-горе,по време на болнични се заплащат здравни осигуровки от работодателя.Не става ясно от първия ти пост дали питаш за здравни или социални осигуровки.
Ето въпросът ти:
Цитат
Когато си в болнични осигуровки не се ли плащат?

Ето и отговорът,който съм ти дала:
Цитат
malinkata,плащат ти се здравни осигуровки всеки месец,когато си в болничен.
« Последна редакция: януари 10, 2012, 15:45:03 от carlyangel » Активен
svekarva
Сватбен ГУРУ

« Отговор #25 -: януари 10, 2012, 15:47:39 »

carlyangel, обръщам се към теб, за да не излезе, че се обаждам неподготвена Wink. Ако болничният ти не е от началото на месеца пр. работила си 5 дни, естествено, че ще имаш осигурителен доход. Точен отговор може да се даде на само точно зададен въпрос  good.
Активен
carlyangel
Сватбен ШАМАН
*

Моят сватбен албум

« Отговор #26 -: януари 10, 2012, 15:50:27 »

Да,така е.Моят е с 1 работен ден,става дума за 45 дневния ми болничен. smile
А аз да попитам,на коя дата се превеждат детските?Ние пуснахме предния месец документи за тях,понеже надхвърляхме дохода и изчаквахме.Пуснахме на 15.Декември. huhhuh.gif
Активен
fiibi_bg
Global Moderator
*

Моят сватбен албум

« Отговор #27 -: януари 10, 2012, 16:17:06 »

Точно така е ,ако имаш отработени дни в съответният месец ,естествено за тях е получено работно възнаграждение ,изплатени са социални осигуровки ,ДОД и всичко ,което се заплаща като данъци и осигуровки на нормално възнаграждение.
Моят отговор беше относно болничен ,който проължава от 1 до 31 число на календарния месец ,тъй като ако започнеш да вземаш болнични примерно от третият месец на бременността ,освен първичния болничен ,всички останали ще бъдат точно такива от дата до дата на следащ месец и така до 45 дневният болничен преди раждане .
Активен
malinkata
Сватбен ГУРУ

« Отговор #28 -: януари 10, 2012, 18:19:09 »

carlyangel, идеята ми не е да се заяждаме, но да беше уточнила, че имаш някаква сума защото имаш и работни дни (а аз се чудя защо ми е 0,00).  Аз питам за дните в които човек е в болнични. Ако правилно съм разбрала докато човек е в болнични не се плащат никакви осигуровки(здравни, социални и не знам още какви)??
Така като се изказват различни хора с различна информация и не става ясно кое е вярно и законно give_rose
Активен
carlyangel
Сватбен ШАМАН
*

Моят сватбен албум

« Отговор #29 -: януари 10, 2012, 18:26:19 »

Плащат се здравни осигуровки,но не се начисляват социални такива.Това е.  smile
Активен
fibi
Ентусиаст
**

« Отговор #30 -: януари 11, 2012, 18:10:40 »

Здравейте от мен, незнам дали е уместно да се връщам към темата за външната политика относно бременните, но не обичам да оставам недоизказана
Което писах за 16-те седмици е така, трябва да работиш задължително до 10 седмици преди термина, такива болнични няма, както е в Бг. Има закон който задължава работодателите да осигорят на бременната по лека работа и по лек режим на работа ( имам предвид повече почивки и т.н.). Така че щеш не щеш - работиш.  Ооо, има и друго, трябва да работиш 6 месеца за работодателя, за да получаваш тези пари. Не ти подаваш докоменти за майчинството, а работодателя ( незнам как е в Бг ). Майчинството фактически държавата изплаща, а не работодателя, той само подава докоментите.
 това са условията за майчинство в Холандия
Активен
vilinka__
Любопитен
*
Публикации: 36

Разгледай галерията на vilinka__

Моят сватбен албум

« Отговор #31 -: януари 19, 2012, 10:10:24 »

Здравейте на всички! Аз имам един проблем свързан с майчинството. От няколко месеца съм в болничен, защото работата ми е доста тежка.Работя в заведение за бързо хранене и всичките тези миризми, тежката физическа работа като мъкнене на чували с брашно, разтоварване на стока, и т.н. не ми повлияха добре и се наложи да си пусна болничен.Но така или иначе аз и да исках да работя, моят шеф ми беше казал да работя до края на септември (2011г.) и да си пускам болничен.Ако се бях опълчила щях да съм уволнена до сега, но аз доста се отклоних от темата.Сега по същество. Тъй като още нямам 12 месеца трудов стаж, няма да получавам майчинство, поне до навършване на необходимия трудов стаж. Вчера си говорихме с мъжът ми, да напусна тази фирма и да започна работа към друга, като естествено ще си плащаме, за да ме осигуряват на по голяма работна заплата, защото сега съм на минимална. Искам да попитам ако стане това, до кога ще трябва да даваме пари? Имам една информация, че след като излезна в болничен 45 дни преди термина, осигуровките ми ги плаща държавата и дефакто до тогава ще трябва да даваме пари за да ме осигурява дадената фирма.Наистина ли е така и ако не, всъщност каква е истината? Малко объркано стана, но се надявам да сте разбали въпросите ми. Благодаря предварително за отговорите.  smile
Активен
Bibsi8792
Сватбен ГУРУ

« Отговор #32 -: януари 19, 2012, 10:15:39 »

Само да отбележа че връщат стажа 24 месеца,назад  ...
Активен
preslava_82
Сватбен ГУРУ
Публикации: 635

Разгледай галерията на preslava_82

Моят сватбен албум

« Отговор #33 -: януари 24, 2012, 19:14:52 »

Да попитам за отпуската през двете години майчинство-работодателя длъжен ли е да я даде или е на добра воля? give_rose
Активен
магито

яхнала метлата

Моят сватбен албум

« Отговор #34 -: януари 24, 2012, 19:22:14 »

Би трябвало да ти я даде, по закон си имаш отпуска и трябва да ти я дадат.
Активен
irena_popova
Професор
Публикации: 382

Моят сватбен албум

« Отговор #35 -: януари 24, 2012, 19:28:03 »

preslava_82 да длъшен е , имаха идея да махната полагаемия платен отпуск по време на майчинство - антикризистна мярка  nea , но мисля че не са го приели. За сега няма пречка да не ги даде. Но ми се върти в главата, че трябва да се върне работника 10 дни на работа и след това да ползва платения си отпуск.
Активен
plamik
Баш Майстор
**
Публикации: 1824

Разгледай галерията на plamik

Моят сватбен албум

« Отговор #36 -: януари 24, 2012, 21:42:21 »

Да попитам за отпуската през двете години майчинство-работодателя длъжен ли е да я даде или е на добра воля? give_rose
Работодателят трябва да те пусне в полагаема отпуска /която си натрупала по време на майчинството/ или да ти я изплати. Имаш два варианта: 1. Връщаш се на работа за около 10 дни, за да ти се актуализира заплатата и излизаш в отпуска или 2. директно излизаш в отпуска, но на база стара заплата. Ти си решаваш, кое ти е най-удачно в случая.  good
Активен
ina_lemon
Наблюдаващ
Публикации: 2288

Моят сватбен албум

« Отговор #37 -: януари 24, 2012, 21:52:50 »

Не решава точно тя, бебе.
Имаш право да се върнеш и да работиш 10 дни /в ЕДИН календарен месец/, за да може ако е имало увеличение докато те е нямало да ти го дадат, или просто да си актуализираш процента за клас прослужено време. НО работодателят е този, който решава дали да ти позволи да работиш тези десет дни, или направо от последният ден на майчинството да преминеш в платен отпуск на база заплатата ти от последният изработен месец, преди да излезеш в 45дневния болничен преди раждането.
Активен
plamik
Баш Майстор
**
Публикации: 1824

Разгледай галерията на plamik

Моят сватбен албум

« Отговор #38 -: януари 24, 2012, 21:57:29 »

Е, че има ли такива гадове дето отказват?  crazy /шегичка/ Но Ина е тотално права!
Активен
ina_lemon
Наблюдаващ
Публикации: 2288

Моят сватбен албум

« Отговор #39 -: януари 24, 2012, 22:03:51 »

Ми що да няма. Ако за двете години шефа е вдигнал заплатите два пъти с по десет процента примерно, с какво въпроснта майка е допринесла за развитието на фирмата пре този период, че да получава по-големите пари още няколко месеца, че и в пълен размер, щото е в отпуска.
Нас с теб не ни бърка, щото с нашите големи заплати на държавни или почти служби ....., първо че такива увеличения са рядкост, пък и да ги има потъват в удръжките, и никой не си ги вади от джоба,ч е да си го слага на сърце.
Аа частните фирми са друга работа. И аз честно казано, сякаш бих разбрала един такъв отказ.... Знам ли!
Активен
svetli
Баш Майстор
**
Публикации: 1750

Разгледай галерията на svetli

Моят сватбен албум

« Отговор #40 -: януари 24, 2012, 23:04:15 »

malinkata  Когато цял месец си в болничен работодателят ти внася само здравни осигуровки върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица - 420*4,8%=20,16лв Периодът ти се зачита за трудов и осигурителен стаж, като за осигурителен доход се смята този, от който е бил изчислен болничния ти, но това е информация в НОИ, която използват при бъдещи изчисления на обезщетения - няма я при работодателя.
vilinka можеш по всяко време да започнеш работа в друга фирма. Ако се "водиш" на работа ще плащаш осигуровки до 45 дневния болничен. От тогава отиваш в категорията, която съм обяснила по-горе - плаща се само здравно. Ти ще си бъдеш в болничен, въпреки че нямаш право на обезщетение до придобиване на 12 месеца осигурителен стаж. Периодът на болничния също се зачита за осигурителен стаж. При подаването на документите с 45 дневния болничен в НОИ работодателят ще запише там, че нямаш нужния стаж и ще посочи датата, на която го придобиваш. В този смисъл тази дата трябва да е много точно изчислена, защото, ако се напише по-ранна и в НОИ направят проверка и установят, че е рано и все още нямаш стажа, ще започне една писанка помежду ви докато си уточните нещата и въпреки всичко няма да получиш обезщетението. По-добре е да се посочи по-късна дата с няколко дни, но да се предпазиш от бюрокрацията.
Активен
La_Fleur
Ентусиаст
**
Публикации: 98

Разгледай галерията на La_Fleur

« Отговор #41 -: февруари 22, 2012, 19:30:14 »

Момичета, обръщам се с молба за разяснение, може и да сте го дискутирали някъде из по-старите теми, но ще ми отнеме много време да ги изчета, а може да се окаже, че трябва да свърша работата до няколко дни. Та - 45-дневният ми болничен за бременност започва от март, знам, че се издава от гинеколога. Омъжих се преди няколко месеца, но не съм си сменила по лична карта нито фамилията, нито местожителството, въпросът ми е на кое от двете имена трябва да се издаде болничният - на това, записано в личната ми карта или на това след встъпване в брака, което вече е регистрирано в ЕСГРАОН? (т.е. наложителна ли е смяна на личната карта за мое успокоение?) И още един въпрос - може ли линк или информация за сайт, от който да изтегля Декларация за банкова сметка за изплащане  на парични обезщетения и помощи от ДОО, както и останалите актуални декларации за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане, които се подават на следващ етап, защото не знам сега след законовата промяна дали и в тях няма някакви корекции. Предварително благодаря!
Активен
svetli
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #42 -: февруари 22, 2012, 21:47:39 »

Задължително трябва да си смениш личната карта. Срокът май беше един месец, а може и различен да е вече, не съм сигурна. При всички положения ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да я смениш. Иначе ще имаш проблеми. Болничните трябва да си издават на новото име, а и при записването на детето ще трябва лична карта. В регистрите на държавата вече фигурираш с новото си име и за това трябва всичко да е съобразено с него.
Ето от тук могат да се изтеглят някои приложения http://www.noi.bg/content/laws/07/Nar_pms_364.htm
« Последна редакция: февруари 22, 2012, 21:51:31 от svetli » Активен
carlyangel
Сватбен ШАМАН
*

Моят сватбен албум

« Отговор #43 -: февруари 22, 2012, 21:54:53 »

Болничният се издава на новото име.Сестра ми не си я смени,въпреки че прие фамилията на мъжа си.Навсякъде фигурираше с новата си фамилия-НОИ,НАП и т.н,без да си подменя личната карта. Попитахме и казаха,че срокът на глобата изтича след година и 1 месец.Смени си картата точно след година и 1 месец и нямаше никакви проблеми.Така или иначе,името ти вече е променено в НОИ,тоест болничният с или без нова лична карта трябва да е с новата фамилия,ако си отбелязала,че я приемаш. smile
Активен
Рени
Баш Майстор
**
Публикации: 1909

Аз дочаках своето първо малко чудо!

Разгледай галерията на Рени

Моят сватбен албум

« Отговор #44 -: февруари 23, 2012, 01:43:16 »

Ако е само за болничния можеш да минеш и със старата лична карта, но задължително се пише новата ти фамилия. От там нататък трябва да имаш лична карта с новата ти фамилия, защото ще ти трябва, при раждането и записването на бебето, при подаване на документите за еднократна помощ за живо родено дете, за детски и майчинство, така че по-добре я смени, за да нямаш излишни главоболия.
Активен
sunray
Публикации: 2018

На мама и тате в сърцето! :*

Разгледай галерията на sunray

Моят сватбен албум

« Отговор #45 -: февруари 23, 2012, 01:55:17 »

Ако е само за болничния можеш да минеш и със старата лична карта, но задължително се пише новата ти фамилия. От там нататък трябва да имаш лична карта с новата ти фамилия, защото ще ти трябва, при раждането и записването на бебето, при подаване на документите за еднократна помощ за живо родено дете, за детски и майчинство, така че по-добре я смени, за да нямаш излишни главоболия.

Аз закъснях с изваждането на новата лична карта, тоест с новата фамилия и чинно си платих глобата. кой ми е виновен в крайна сметка? blum Та, по-добре си следвай правилата и ще ти е спокойно. Освен това, като бременна, няма да чакаш ред. Напъчваш тумбата и се нареждаш отпред. Обикновено в такива случаи от институциите не създават проблеми. При мен поне нямаше.
Активен
carlyangel
Сватбен ШАМАН
*

Моят сватбен албум

« Отговор #46 -: февруари 23, 2012, 11:18:50 »

Правилно-и да има опашка,ще ти отстъпят място.Аз си сменях и личната карта и шофьорската и навсякъде ми даваха предимство,не съм чакала. smile
Активен
La_Fleur
Ентусиаст
**

« Отговор #47 -: февруари 23, 2012, 11:48:23 »

Момичета, благодаря за съветите, при първа възможност ще отида до полицията да си сменя личната карта, за да ми е по-спокойно, защото всички тези държавни институции като НОИ, социални дирекции и т.н. се хващат и за най-малкото, та да не взема да остана без майчинство или някоя полагаща ми се помощ.
Активен
La_Fleur
Ентусиаст
**

« Отговор #48 -: февруари 24, 2012, 11:31:21 »

Включвам се още веднъж, само за да предупредя други момичета, че срокът за подмяна на лична карта след встъпване в брак и нова фамилия е 1 месец, така че и на мен ще ми пишат акт.
Активен
dorina79
Сватбен ГУРУ
Публикации: 992

Разгледай галерията на dorina79

Моят сватбен албум

« Отговор #49 -: март 13, 2012, 07:00:20 »

La_Fleur, срока наистина е 1 месец, защото след това автоматично се водиш с новата си фамилия във всички държавни институции. Аз имах такъв проблем с болничен, който ми беше издаден малко преди сватбата. Смених си фамилията, но закъснях със смяната на личната си карта. Връщаха ми два пъти болничния, единия път за някаква дата, втория път, защото вече съм се водела под новото име и за да го приемат искаха декларация за съответствие на двете ми имена. Болничния не беше за майчинство и ставаше дума за 1 седмица, но въпроса е, че могат да ти направят проблем. И за да го решиш трябва да се занимаваш, защото все пак при теб става дума за майчинство. Така, че моят съвет е ако можеш да спазиш сроковете, че да ти е мирна главата. Успех!
А по повод на майчинството и аз съм на мнение, че за момента законите в България са доста по-щадящи отколкото в други страни. И все пак ми е интересно мнението ви защо имаше такава вратичка в закона за 6 месеца осигурителен доход за майчинство, като и тогава и сега едва ли е имало някой от законотворците, който да не е бил наясно, че в тази несигурност и държава в която живеем определено голям ще е процента на хората, възползвали се от това, за да ущетят държавата, а и за да .си осигурят по-спокойно майчинство поне една година.
Активен
Bibsi8792
Сватбен ГУРУ

« Отговор #50 -: март 21, 2012, 13:29:11 »

Момичета привет и от мен имам едно малко въпросче отнсно болничните по време на бременост.
Работодателят ли те осигирява до момента на раждане по време на болничен и ако да на какъв доход,на дохода, който те е осигурявал преди да излезеш в болничен или на минималния осигурителен додох??И само здравните вноски ли се начисляват или пълните,че нещо ми е пълна индия.. huhhuh.gif
Активен
svetli
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #51 -: март 21, 2012, 22:08:27 »

По време на болничен, независимо от кой вид е, лицето се осигурява от работодателя, но само за здравно осигуряване. Някъде по-напред бях писала дори за размера на вноската.
Другата част на въпроса ти малко не я разбрах, но предполагам, че те интересува размера на осигурителния доход за периода, в който си в болничен. За осигурителен доход за този период се взима базата, от която е изчислено обезщетението за този болничен. Или обяснено по друг начин - излизаш сега две седмици в болничен и за тях получаваш обезщетение, което е изчислено от осигурителния ти доход 18 месеца назад. След два месеца примерно излизаш в болничен по майчинство. При изчислението на обезщетението за него ще се вземат 24 месеца назад, т.е. ще влиза и онзи период, в който си била две седмици в болничен. Там ще вземат сумата, от която са ти изчислили обезщетението, а не самото обезщетение. Да речем получили са 30лв среднодневен доход и от него са ти платили 80%, т.е. ще вземат в предвид тези 30лв. Надявам се да съм го обяснила разбираемо.
Активен
Рени
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #52 -: април 18, 2012, 17:04:04 »

Момичета, имам следния въпрос. Предлагат ми да започна работа в една фирма и съответно ще си прекратя майчинството, но нали ако започнеш работа ти се дават половината от 240лв., т.е. 120лв. ако обаче първите два месеца съм на изпитателен срок с граждански договор с доста добра заплата, мога ли да вземам тези пари или ще ги загубя? И каква е процедурата, за да се получават тези пари?
Активен
yara
Сватбар
Публикации: 245

Разгледай галерията на yara

Моят сватбен албум

« Отговор #53 -: април 18, 2012, 17:57:01 »

Здравейте момичета,

Малко от далеч питам, но аз съм от тези, които обичат да са информирани и да имат план.

Веднага след сватбата почваме с бебеправенето, но от сега го мисля - моята работа е свързана с много пътувания - поне по 100-150км всеки ден, че и отгоре. Знаете ги нашите пътища, а и ако моя план график се осъществи до зимата трябва да сме успели и не ми се иска да пътувам.
Та въпросът ми е ако изляза в болничен, после за майчинските как ще ми се изчисляват върху това, което са ме осигурявали или на заплата, докато съм била на работа + върху болничните които ще получавам през съответните месеци, които ще съм в болничен? Ако е така много кофти, защото ще се намалят майчинските.

И да вметна нещо - наистина навсякъде в Западна Европа майчинските са много по-малко като дни, но това не е база за сравнение. Имам приятели, които спокойно се издържат със заплатата на мъжа, да не говорим, че по времето, когато и двамата са работили могат да си позволят да спестяват.
Вкъщи аз съм тази с по-голямата заплата и направо не знам какво ще правим през втората година, както няма и места в градините, бабите са далече....
Активен
svekarva
Сватбен ГУРУ

« Отговор #54 -: април 18, 2012, 18:36:10 »

Рени, вероятно ще си на трудов договор с клауза за изпитване. Ако е така, няма проблем да си  получаваш парите, след подаване на съответната декларация. Нама значение къкъв вид ти е трудовият договор - постоянен или временен. Щом до момента получаваш сума за отглеждане на дете до 2 години, процедурата е следната: В тридневен срок от започване на работа по трудов договор, подаваш уведомление за промяна на обстоятелствата, което пък Работодателят е длъжен да предаде в тридневен срок с писмо и дискета /както се предават болнични/ в НОИ. При започване на работа, попълваш и съответната декларация, която пак Работодателя подава с болничните листове след отработване на месеца, в който си постъпила на работа. Размерът на заплатата не влияе върху сумата /120лв./ Питай пак, ако не съм те разбрала правилно.
yara, прочети коментарите на svetli и назад в темата.
Активен
Рени
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #55 -: април 18, 2012, 19:10:22 »

Свекърва, до кого трябва да е адресирано това Уведомление и от къде мога да си намеря бланка, че нещо не се ориентирам в новата страница на НОИ? И още нещо - за какво е тази втората декларация?
Активен
svetli
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #56 -: април 18, 2012, 22:42:28 »

Рени, ето тук ще намериш това, което ти трябва, но би трябвало от счетоводството на работодателя да ти дадат бланки http://www.noi.bg/forusers/forms/239-maternity За теб са Приложения 4 и 12. Ако си на граждански договор, обаче нямаш право на това обезщетение. Трябва да си на трудов, пък макар и временен или със срок за изпитване. Подаваш тези декларации в счетоводството на работодателя в тридневен срок и той ги носи в НОИ (РУСО) в двудневен срок от подаване на информацията за Декларация образец 1 в НАП (това е за осигуровките). Ти няма с какво да се занимаваш повече от подаването на декларациите до работодателя. Трябва да му представиш и копие от акта за раждане на детето.
Активен
Рени
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #57 -: април 18, 2012, 23:16:23 »

Благодаря, Светли!
Активен
fbvgb
Ентусиаст
**
Публикации: 129

Моят сватбен албум

« Отговор #58 -: април 26, 2012, 10:16:27 »

Бъдещи и настоящи мами, извинявам се, че се пльосвам така, но искам да попитам вас, понеже вие предполагам знаете - наистина ли майчинство вече се получава при 2г. стаж? Преди беше 6м., ако не се лъжа... просто дочух, а живо ме интересува. Благодаря и още веднъж се извинявам ако не съм улучила раздела.
Активен
carlyangel
Сватбен ШАМАН
*

Моят сватбен албум

« Отговор #59 -: април 26, 2012, 13:20:34 »

Майчинството се изчисляваше преди на база 12м. стаж,сега е на 24м.  smile
Активен
fbvgb
Ентусиаст
**
Публикации: 129

Моят сватбен албум

« Отговор #60 -: април 26, 2012, 14:32:15 »

Благодаря! Значи все пак това, което съм чула е вярно. smile
Активен
svetli
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #61 -: април 26, 2012, 23:06:11 »

Право на обезщетение за бременност и раждане се придобива, ако въобще някога през живота си имаш 12 месеца осигурителен стаж за този риск. Т.е. ако някога си работила на трудов договор и са те осигурявали, имаш право на обезщетение сега, дори и през последните две години да не си се осигурявала. Разбира се към момента на излизане в първия 45 дневен болничен трябва да работиш на трудов договор или да си самоосигуряващо се лице, което се осигурява освен за пенсия и за общо заболяване и майчинство.
Активен
wanting
Професор
Публикации: 311

Разгледай галерията на wanting

Моят сватбен албум

« Отговор #62 -: май 21, 2012, 13:05:21 »

Здравейте, досега не съм взимала детски, т.к мъжа ми беше с много голям доход..
но сега искам да подам молба и имам следния въпрос:
в изброените документи пише, че ми трябва бележка от работата за доходите, но при условие, че предходната една година съм била по майчинство и доходите ми не са от работата, трябва ли да взимам такава бележка?

благодаря предварително  smile
Активен
fiibi_bg
Global Moderator
*

Моят сватбен албум

« Отговор #63 -: май 21, 2012, 15:59:08 »

wanting ако все още си отпуск по майчинство и се водиш на работа в дадена фирма ,което предполагам е така гледайки възрастта на детето ти трябва да си вземеш бележка за доходите.Естествено в нея ще пише 0.00 лв за всичките 12 месеца.
Активен
wanting
Професор

Моят сватбен албум

« Отговор #64 -: май 22, 2012, 10:56:22 »

много благодаря  give_rose
Активен
van4ii
Професор
Публикации: 409

Разгледай галерията на van4ii

Моят сватбен албум

« Отговор #65 -: Вчера в 22:21:01 »

Колко е точно майчинството през втората година?
Благодаря предварително.
Активен
wanting
Професор

Моят сватбен албум

« Отговор #66 -: Днес в 11:47:25 »

240 лв точно smile
два пъти вдигнаха минималнта, майчинството нито веднъж sad
Активен
Страници: 1 2 3 ... 5 [Всички]   Нагоре