Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Помощ    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

май 24, 2012, 16:14:18

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини: heartЗаписвайте присъствие за  Национална форумска среща 2012г!  heart

Заглавна Страница   Помощ Търси Галерия Календар Вход Регистрирай се  
Страници: 1 [2] 3 4 ... 14   Надолу
  Изпечатай  |  Добави в предпочитани  
Автор Тема: Anichka е мама на малка сладурана Леа  (Прочетена 9140 пъти)

carlyangel
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1363

Обичаме нашето хубаво момиченце :)

Разгледай галерията на carlyangel

Моят сватбен албум

« Отговор #15 -: юли 01, 2011, 19:34:55 »

Аз щях да те питам за аватара ти,защото се досетих,че може да е твой,но просто ми изхвръкна от ума  pardon
Просто е страхотна тази снимка  Girl_hide
Искам да ти вдъхна надежда,че някак си ще успееш да съчетаваш нещата,понеже и аз се разкъсвам на 100 места,докато се гледаме с бебка.Добре,че е мъжът ми да ми помага,когато не е на работа. good
Добре,че повечето неща се налага да върша пред компютъра,че иначе зор щях да видя.  angry
Болницата изглежда страхотно,много готина обстановка.Както знаем обстановката има голямо значение за спокойствието на родилката.Аз лично изпадах в паника при вида на нашите държавни болници(може би не на всички,но на повечето,които съм посещавала).Вече има някакви подобрения и тук,но все още има какво да се желае и от отношението на персонала и от обстановката.  smile
Бях разказала една случка тук в хирургиите в Пловдив-как отидох с оплакване и ми се навикаха като на последната простачка.Излязох разплакана и толкова разстроена,въпреки че всичко си бе наред,чак мъжът ми помислил,че нещо не е наред с бебето. nea
Много се радвам,че си толкова положително настроена и спокойна,това ще ти помогне много в периода след раждането(говоря от личен опит)  good А и колкото повече работа имаш,толкова по-малка е вероятността да те хване следродилната депресия  Wink
Активен
Ивето
Сватбен ГУРУ
Публикации: 813

Мама на прекрасен син :)

Разгледай галерията на Ивето

« Отговор #16 -: юли 02, 2011, 09:57:52 »

Ани аватара наистина е много хубав, и аз не можах първоначално да схвана дали си ти blush
Иначе малко остава и твоя ред идва да гушкаш бебче. Завиждам ти че си толкова спокойна мен на моменти ме обвзема паника ама кумата ме успокоява че ще е до мен...

Сигурна съм че ще се възстановиш бързо особено като мислиш позитивно на всичко smile Болницата изглежда доста добре, аз като се сетя тук как е...но това не е важно след раждането важна е само срещата с бебока smile
Активен
Капризче
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 3019

Baby Time

Разгледай галерията на Капризче

Моят сватбен албум

« Отговор #17 -: юли 03, 2011, 20:01:52 »

Ани, аватара е много хубав smile

За кърменето, ще се радвам да разкажеш. Аз ще ходя във вторник и се надявам също да е интересно smile

Ще стискам палци за интервюто на майка ти.

За работата: каквото и да и кажа ще е излишно, само се надявам нещата там да се разрешат изцяло в твоя полза. Ако се налага да я сменяш, поне да намериш бързо нова и да се чувстваш добре на нея. А не можеш ли да си останеш малко по-дълго вкъщи? Поне 6 месеца и после да търсиш нова работа?

Дано и персоналът в болницата отговори на твоите очаквания, въпреки не до там приятната среща с последната акушерка...

Раждането ще мине (надявам се добре) - няма да остана бременна. За мен са по-важни вьзстановяването след раждането, грижите за беба, кьрменето.

Напълно съм съгласна с теб. good

Пиши пак като имаш време! give_rose
Активен
minalina
Сватбен ГУРУ
Публикации: 644

Разгледай галерията на minalina

Моят сватбен албум

« Отговор #18 -: юли 03, 2011, 20:28:15 »

Аничка, от позицията на майка с много малко опит,но все пак с опит, мога вече да кажа, че най-важното си е позитивното мислене и веселото настроение за бебчо. Лично мен преди раждане не ме притесняваше нищо, бях много позитивно настроена, но след раждането беше друго. Все за всичко се притеснявах в първите дни от страх да не правя правилно. Добре че бяха съветите на майка ми да престана да чета наляво надясно и да започна да си гледам детенцето с любов и усмивки. И така, пази си позитивното настроение, не давай на никой да ти го разваля (било то и акушерка  Wink),а аз ще стискам палци за визата на майка ти. Да знаеш голяма работа си е когато баба помага, аз от една седмица съм друг човек!  smile
Активен
Anichka
Сватбен ГУРУ
Публикации: 654

Разгледай галерията на Anichka

Моят сватбен албум

« Отговор #19 -: юли 05, 2011, 10:06:15 »

Благодаря Ви момичета, че се отбивате в моята темичка и ми давате кураж  give_rose

carlyangel, дано наистина се справя и с всички отговорности, новости и предизвикателства след като родя. Ти си отличен пример за съчетаване на гледане на беба и дипломиране. Браво! Който иска, намира начин  good
Ивето, няма страшно мисли положително и ти ще си спокойна  girl_wink
Капризче, сега ще гледам да напиша за курсовете, че само обещавам  blush
Миналина, благодаря за съветите и стискането на палци  give_rose Ако й дадат на майка виза, евентуално ще дойде Октомври месец. До тогава, ще трябва сама да се справя някакси. Аз акушерката вече я забравих  Wink

Този уикенд беше наречен великото пране. Пералните се пълнеха една след друга, като резултата е, че всичко е изпрано и прибрано - от дрехи, през шезлонзи, през люлки, активни гимнастики. Никога не съм мислела,че на 1 педя боди ще има по 3 етикета  crazy
Да Ви развеселя малко - снощи пускам предпоследна пералня към 11 вечерта, свършва, аз вече едвам гледам, вадя изпраното и  Oh my ... Oh my ... Oh my ... В бързината съм взела една метална пръчка от кошарата за игра и съм я сложила в пералнята. Мъжът ми беше  crazy shok Добре, че само ми каза: Е" поне доказа, че тази пералня е желязна и пере и метални пръчки вече"  Girl_hide blush
Да Ви покажа бъдещата стая на бебе/баба:

« Последна редакция: юли 05, 2011, 10:18:40 от Anichka » Активен
Слънце
Публикации: 2685

Усмихни се!

Разгледай галерията на Слънце

« Отговор #20 -: юли 05, 2011, 10:33:33 »

Много хубава стая!  Bravo
Гардеробчето изглежда много практично и удобно  good
Активен
Anichka
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #21 -: юли 05, 2011, 11:12:59 »

Слънце, много Благодаря за комплиментите за стаята  give_rose

Макар да е късно, ще пробвам да напиша смислен разказ за курса по кърмене.

Акушерката и консултантка по кърмене закъсняваше и мъжът й беше този, който трябваше да ни посрещне и започне курса.
Човекът беше леко притеснен, но много искрен. Разказа, че те имат две дечица и че ролята на бащата при кърменето, особено в самото начало макар и ограничена, е много важна и тя е - ПОДКРЕПА. Думите му бяха: "Моля Ви, подкрепяйте партньорките си, колкото и да им е трудно, казвайте им, че се справят невероятно"

Дойде акушерката - спокойна и приветлива млада жена. Започна курса като лекция с обяснение за структурата и промяната, която се случва с женскитеа гърди по време на бременност, но полека лека разговорът се измести в един динамичен диалог за болницата, в която аз ще раждам, защото почти всички двойки щяха да раждат там.
Основните въпроси, които се дискутираха: какво се случва в началото, как да се справим с решенията в болницата относно кърмене/адаптирано мляко/вода със захар, какво се случва след нормално/секцио раждане, как да увеличим кърмата.

Акушерката ни попита дали сме получили адаптирано мляко по пощата. Повечето отговорихме положително, след което тя посъветва да дарим млякото на наистина нуждаещите се новородени в сиропиталища. Обясни, че самата мисъл, че има адаптирано мляко в къщата ще ни изкушава постоянно.

След раждане женското тяло образува коластра, която е жълто-оранжева течност с огромна калорична стойност. Тази течност е достатъчна за бебчето през първите 2-3 дни, когато коремчето му е колко орехче.
За съжаление в моята болница се оказа, че минималното ниво на кръвната захар при новородено е 45, докато в други болници е 30. Този факт притиска педиатрите и персонала да форсират родителите да дадат формула/вода със захар на новородените си бебета. Крайното решение е на самите родители, но имало голям натиск.
Мнението на акушерката беше да се предпочете вода със захар, а не адапте, заради функцията на адаптето да разгражда днк-то на диабета (не съм сигурна, че това е термина).
Но като цяло - жената препоръча да не се дава нищо освен коластра. Много от двойките веднага нападнаха, че бебетата плачат неутешимо, но майката няма мляко (млякото идва между 2-4 ден след раждането). Нейното мнение беше, че ако се даде адапте, коремчето на бебчето изведнъж се издува, то търси вече ново количество храна, от тук плач.
Също така обясни и за различните бебета и медикаментите.
Ако се е наложило по време на раждането майката да приеме медикаменти, нормално е първите 1-2 дни бебето да е замаяно и леко неориентирано към млякото. Показа ни филм как бебчетата сами пълзят към гурдите на майките си, ако нямат никакви медикаменти в кръвта. Тоест бебетата, родени натурално, без обезболяващи са много по-будни и много повече търдят да се хранят.
« Последна редакция: юли 05, 2011, 11:20:29 от Anichka » Активен
Anichka
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #22 -: юли 05, 2011, 11:13:28 »

Ако раждането е нормално - нейния съвет беше да се изчака с всички мерилки/теглилки. Хубаво е бебчето да се остави на корема на майката с пулсираща пъпна връв. След като спре да пулсира връвта се отрязва и се поставя бебето на гърдата на майката (може и преди това, ако връвта е достатъчно дълга). Първите 90 минути след раждането на бебчето било изключително важно то да има кожа/кожа контакт и да се сложи на гърда.
Ако раждането е секцио - вадят бебчето, доктора продължава да работи над майката, таткото тръгва с бебчето да му се направят манипулациите. След това той го гушва на голо и чака майката в след родилна стая.

Млякото е изградено от предно и задно мляко. Предното мляко е за задоволяване на жаждата на бебчето, докато задното е за нахранването му. Съвет по колко време да се държи дете на една гърда - зависи от детето. Важно е то да пусне.
След това да му се предложи втората гърда, ако детето има интерес към нея. Време за стоене на гърда няма. Колкото толкова. През колко време се предлага гърда - когато бебето търси.
Плачът е крайна форма за показ, че детето е гладно. Хубаво е майката да следи детето и при първи признаци да предлага гърда. Ако детето е неспокойно и плаче, по-добре да не му се предлага гърда, а да се успокои бебето, като му се предложи кутрето. Ако бебето захапе неправилно, слага се кутрето в края на устичката, за да се развали вакума. След това се подразва бебето със зърно към брадичката, за да захапе добре. Бебето трябва да захапе цялата ореола, а не само зърното. Неправилна захапка води до болки и рани.

Като цяло жената каза - представете си, че първите три седмици след раждането на бебето Вие имате само една цел - да кърмите. Кърмене и нищо друго. Забравете за домакинство, приятели, роднини. Вие и бебето.
За пози на кърмене - има различни, но тя препоръча да се водим от инстинктите си и това, което е удобно за майката/бебето.
Бебето спи средно между 15 и 18 часа на ден. И майката трябва да спи с него. След кърмене може да ядем, да пием, НО след това - отиваме да спим с бебето.
Да даваме задачи - при напористи приятели/роднини, които искат да дойдат и да видят бебето, хубаво е да им дадем малко задачи, а не само те да ни губят времето.
 Offtopicпрекъсвам, защото съм много изморена. 3:11 през ноща е тук. ще продължа при възможност.
« Последна редакция: юли 05, 2011, 11:25:35 от Anichka » Активен
minalina
Сватбен ГУРУ
Публикации: 644

Разгледай галерията на minalina

Моят сватбен албум

« Отговор #23 -: юли 05, 2011, 12:15:44 »

Ани, съветите засега са едно към едно това, което получих преди раждането в болницата.
С изключение на това, че тук за вода със захар изобщо не са ни говорили и АМ по пощата не са ни пращали (това направо ме срази!)
Придържам като цяло към тези съвети с изключение на едно две неща, които адаптирах спрямо ситуацията.
Втора гърда,да си призная, изключително рядко предлагам, просто защото на моите им трябва малко време да се оправят преди следващото кърмене и ако го правя рискувам съвсем да не мога да ги предлагам. Но за сметка на това пък мляко имам и детето расте доволно добре, така, че си позволих от тази гледна точка.
Второто е относно визитите и другите занимания - да кърменето трябва да ти е основна цел в първите дни/седмици, но просто при мен така не се получава. Болеше ме много, имах чувството че само това правя, че ако не се срещах с хора, не излизах и нямах някои дребни занимания (нищо особено, но да направя например една тортичка) и изобщо не се разведрявах можеше чисто и просто да се побъркам. Така че това си е индивидуално, зависи от харктера на кърмачката. Просто кърменето си е една много рутинна задача и мен това доста ми тежи smile Затова гледам и местата за кърмене да сменям, така сякаш и по-малко ме боли (психилогическо е).
Стаята на малката е прекрасна! С колко старание сте подредили всичко, чудесно е!  Girl_hide Girl_hide
Активен
kateto87
Професор
Публикации: 361

Разгледай галерията на kateto87

Моят сватбен албум

« Отговор #24 -: юли 05, 2011, 13:25:40 »

give_roseАни стаята е невероятна наистина smile поздравявам те, и ти желая само позитивни мисли до срещата с бебка и след това разбира се lol yahoo
Активен
Ивето
Сватбен ГУРУ

« Отговор #25 -: юли 05, 2011, 13:33:19 »

Ани стаята е чудесна give_rose всичко е супер и направо и завидях на бебка girl_wink
Само така да си позитивна в тези оставащи дни до срещата с нея smile
Активен
Капризче
Публикации: 3019

Baby Time

Разгледай галерията на Капризче

Моят сватбен албум

« Отговор #26 -: юли 05, 2011, 20:37:48 »

Ани, стаята е приказна. Искам и аз да съм ви бебе  tease

Съветите за кърменето са много хубави. Аз днес бях на лекция за кърменето. Акушерката беше много въодушевена и обясни нещата по подобен начин, като ни поясни че така се прави в останалите европейски държави. После каза как седят нещата в Бг и изказа надеждата си че някой ден и ние ще можем да дадем на бебечетата си тези първи контакти кожа с кожа, първото засукване, контакта са бащата и т.н. Но за момента да се опитаме да постигнем дори малка част от това ще си е лична победа. Много хубаво говори и много надъхващо. Хубаво е че има и такива акушерки, дано стават все повече и повече smile

Активен
Anichka
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #27 -: юли 06, 2011, 06:00:23 »

Слънце, шкафчето , което е във вградения гардероб е от Икеа. Надявам се да е практично.
Капризче, това са основните съвети на ЛЛЛ. Да, в БГ не се прилагат в болниците за съжаление, но съм сигурна, че нещата ще се подобряват в бъдеще. Важното е да се измъкнеш от болницата със здраво съзнание и в къщи да следваш истинктите си и да се наслаждаваш на бебчето ти.
Ивето, Катето, Благодаря за милите думи  give_rose за стаята
Миналина, тук е практика да те зарибяват с различни продукти. Формула, памперси, мокри кърпи. Даже като бяхме на курса за гледане на новородено, педиатърът си позволи да препоръча 2 марки адапте  nea  Пазарна икономика - дават ти нещо 'безплатно' и след това ти им купуваш продуктите в следващите няколко години
Мисля, че ти се справяш повече от прекрасно с кърменето, направо перфектно. Това, че Боянски не желае втора гърда, не означава че не си е хапнал доволно - наддава зашеметяващо добре, спокоен е, всичко е точно. Много познати бебчета (включително и на сестра ми двете момчета) се задоволяват от една гърда само. Всяко бебче е различно  good Важно е да следваме инстинктите си и да се нагаждаме според нашата ситуация.

За кърменето  - аз сега ще продължа с разказа си.
« Последна редакция: юли 06, 2011, 06:05:15 от Anichka » Активен
Anichka
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #28 -: юли 06, 2011, 06:13:58 »

Препоръката за основно кърмене и гушкане през първите няколко седмици, дойде в контекста да не се юрнем да чистим, готвим за гости, перем и тн домакински задължения. Иначе консултантката искрено препоръча кърмене навън, както и в магазините. Да, не те гледат с много добро око навсякъде, но закона те защитава. Имаш право да кърмиш навсякъде. good
Тъй като стана много дълго, само ще напиша няколко препоръки за увеличаване на лактацията, както и какво да се прави при запушване на канали.

Увеличаване на лактацията:
  • пълно изцеждане и на двете гърди след сутрешното кърмене/цедене в 4/5/6 сутринта (когато се падне).
  • почивка. по 'план' бебето спи около 18 часа на ден. толкова трябва и майката. след хранене майката е добре да поспива с бебето. ако ще всичкото пране, мръсотия в къщи да са и на главата - майката трябва да спи максимално много
  • предлагане на гърда постоянно (дори на сухо). breastfeeding on demand. дори ако ще да е на всеки 30 мин/1 час. колкото повече търсене има, толкова повече предлагане ще има
  • цедене след всяка предлагане на гърда, ако лактацията е много слаба
  • приемане на лактационни чайове
  • приемане на силна храна
  • ако бебето е неспокойно - да му се даде малкото пръстче първо да се поуспокои, след това гърда
  • да се потърси помощ от консултант/или човек, които има скорошен опит с кърмене
Не се препоръчва използването на биберони, както и шишета през първите 6-8 седмици на кърмаческата кариера.

При запушване на канали - зеле. Само трябва да се внимава колко продължително се слага. Ако няма облекчаване до 24 часа, задължително да се свържем с консултант по кърмене.

Как да разберем дали на бебето му е достатъчно млякото - следим дали преглъща и записваме бройките на напишканите/нааканите пампи. До първите 7 дни - първия ден - един мокър памперс, втория - два и тн. На 7-ми я ден вече трябва да има между 7 и 10 мокри пампи. Как да разберем дали има пиш в памперса - слабаме малко towel paper - ако се намокри, има пиш.
Не спомена пробно кърмене или малко мг след цедене с помпа да са критерии за недостатъчно производство на мляко Wink
Лично аз много разчитам на: да имам търсещо гърдата бебе, инстинктите си, консултант по кърмене от болницата, ellie_bellie. Ако нищо от изброените не работи - решена съм да платя на консултант по кърменето да дойде в нас и да ми помогне. Да видим как ще се развият нещата. Доста се притеснявам как ще минат първите дни, докато ми слезе кърмата.

Една мисъл от книга много ми допадна: "Кърменето е като правенето на любов - колкото повече се практикува, толкова по-приятно става и за двете страни"
« Последна редакция: юли 06, 2011, 06:29:03 от Anichka » Активен
Ивето
Сватбен ГУРУ

« Отговор #29 -: юли 06, 2011, 10:19:55 »

Ани много полезна информация girl_wink а и мисълта е много готина girl_wink
Активен
Страници: 1 [2] 3 4 ... 14   Нагоре
  Изпечатай  |  Добави в предпочитани  

Отиди на: