Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 16, 2024, 12:07:55

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Всичко за кумовете - част 5  (Прочетена 146240 пъти)

Evalina
Сватбар
Публикации: 203

« Отговор #90 -: юни 14, 2011, 10:03:27 »

Аз мисля, че не е редно да се оставят кумовете без подарък. Можете да се уговорите, че няма да си разменяте подаръци взаимно - така става. Ама те да ви подарят, а вие техния да го "позабравите" - някак не ми се вързва.
Активен
mynicheto
Сватбар
Публикации: 234

« Отговор #91 -: юни 14, 2011, 10:11:46 »

Ами аз изобщо не знам за такива подаръци към кумовете .. в смисъл че и на сватбата на сестра ми не сме го правили като традиция и на познати където съм ходила на сватба ... тази традиция да не е характерна за някой край ??? Защото изобщо пък не ми звучи нормално аз на моята сватба да подарявам подарък на някого ... знам ли ..
Активен
cherry_dream
Сватбар
Публикации: 280

Моят сватбен албум

« Отговор #92 -: юни 14, 2011, 10:15:31 »

Мисля, че идеята е, че сте им благодарни, че са се съгласили да ви кумуват и един вид да ви напътстват в живота. Аз също знам, че се подаряват подаръци, тоест двете семейства си разменят. Ако се уговорите с тях, че в момента нямата възможност, не мисля, че е проблем, но да ги "позабравите" случайно не ми се вижда много уважително.
Питаш за край - на всички сватби, на които съм била в София и областта се практикува, за останалата част не мога да ти кажа.

Активен
Evalina
Сватбар

« Отговор #93 -: юни 14, 2011, 10:27:24 »

Аз съм от Бургас, но съм била и на доста сватби в други градове - навсякъде я има тази традиция. Може да не е явно в ресторанта - в стил ди джеят да обявява на микрофона, но хората помежду си винаги си разменят подаръци. Освен традиция, това е и проява на уважение.
А относно:
Цитат
Защото изобщо пък не ми звучи нормално аз на моята сватба да подарявам подарък на някого
- на сватбата младоженците правят доста подаръци - на всеки гост се подарява някакъв малък подарък, на кумувете, както вече споменах. Много младоженци правят различни изненади за гостите си и прочие. Това си е съвсем в реда на нещата.
Активен
pinkbird
Професор
Публикации: 415

« Отговор #94 -: юни 14, 2011, 10:33:05 »

Всички си разменят подаръци, просто не се прави явно и пред всички гости на сватбата. smile Нашият податък към кумовете не се доближаваше от финансова гледна точка до техния, но се постарахме да изберем нещо според техния вкус и което би им било от полза и по реакцията им съдя, че много им харесаха. Те изрично настояваха ние да не се ангажираме да им купуваме подаръци, но ние си бяхме решили, че ще ги изненадаме с нещо и ще има подаръци и за тях. Просто не им казахме Wink Много се трогнаха, когато им ги подарихме smile Важен е жестът  smile При всички случаи говорете с тях по този въпрос.
« Последна редакция: юни 14, 2011, 10:53:50 от pinkbird » Активен
ppvasileva
Ентусиаст
**
Публикации: 81

« Отговор #95 -: юни 14, 2011, 10:39:17 »

Размяната на подаръци между кумувете и младоженците си е традиция във всеки еднин край на България.Важното е да разговаряте с кумувете си и да се разберете подаръците да са на една цена горе-долу.Дори и да е нещо символично да си ви остане за спомен взаимно от сватбения ви ден.Не вярвам да има някакъв проблем от тяхна страна.
Активен
Barborana
Сватбар
Публикации: 251

« Отговор #96 -: юни 14, 2011, 10:54:00 »

mynicheto, и аз мисля че не е редно да си правите оглушки. Не е лоялно. Защо наистина не го обсъдите с кумовете. Може да не си подарявате нищо или пък нещо символично да е, но и от двете страни smile
Аз съм от Пловдив и също знам за традицията с размяна на подаръци. ...
Активен
mynicheto
Сватбар

« Отговор #97 -: юни 14, 2011, 11:43:50 »

Хмм може би сте прави , но лошото е че ние наистина нямаме финансовата възможност да им подарим скъп подарък , а понеже те имат такава възможност много ме притесниха с подаръка . В смисъл питаха ни какво да подарят и аз им казах че до колкото знам по традиция букета и булото ми са от тях и им казах че понеже було имам от сестра ми искам просто да ми купят букета , а те избухнаха че нямало да стане така , те си били знаели за букета нямало значение че букета е скъп те не можели да си позволят да не купят подарък .. И понеже аз на всичките си гости има казах че предпочитам парички пък било то и 20 лв да са сега ми е безкрайно неудобно да кажа и на кумовете си че искам пари , а наистина не мога да измисля някакъв подарък , който да искам от тях !  sad
И кажете ми как да стане те да ми подарят нещо скъпо ( понеже явно това искат) а аз нещо символично понеже няма да стане да не ни подарят те подарък ..
Активен
once_upon_a_time
Професор
Публикации: 421

« Отговор #98 -: юни 14, 2011, 11:51:13 »

Мъниче, а защо не си изберете нещо за бебето, което да е подарък от тях - я количка, я кошарка. А вие им вземете някакъв ваучер за почивка - по сайтовете за колективно пазаруване има оферти с по 50% намаление и повече, може за два дни да е, но да има жест.
Активен
mynicheto
Сватбар

« Отговор #99 -: юни 14, 2011, 12:12:16 »

ами те не са двойка а са брат и сестра и ми е много неудобно .. айде тя няма приятел но той има приятелка иии е много неудобно . Пък и те имат такива професии и двамата , че няма как да отсъстват от работа . И няма как да преценим за кога да е почивка .. Сега се чух с майка ми и решихме да им купим на двамата по нещо понеже след няколко години най-вероятно ще си живеят вече отделно двамата в различни къщи и не може да е един подарък .. Ще мислим .. Направо се шокирах като разбрах за подаръка ... не бях подготвена , но се притеснявам че може те да очакват да им подарим подарък ... и ще е наистина неудобно !
Активен
mynicheto
Сватбар

« Отговор #100 -: юни 14, 2011, 12:13:20 »

а колкото до това те казаха да не минавам с номера за бебето защото живот и здраве той ще ни е кръсник и на детенцето и каза че там отделно ще си има подаръци !
Активен
karamelche_
Сватбар
Публикации: 199

« Отговор #101 -: юни 14, 2011, 12:19:06 »

ако ще живеят отделно след време, защо не им вземете по една красива икона ?
Активен
Barborana
Сватбар
Публикации: 251

« Отговор #102 -: юни 14, 2011, 12:41:49 »

Карамелче, и аз щях да предложа същото smile
Мъниче, друго, което се сетих е да им направите нещо ръчно, като сега на прима виста се сещам за колаж от ваши общи снимки, ръчно рисувана от Вас картина или нещо в този дух .... yea Като бихте могли да го направите в два екземпляра, по един за всеки от тях.
Ако се сетя и за още нещо, пак ще пиша  blush
Активен
госпожица
Сватбен ГУРУ
Публикации: 923

Моят сватбен албум

« Отговор #103 -: юни 14, 2011, 12:47:46 »

Според мен пък иконата не е никак добра идея, ето аз хич не съм набожна, от друга страна ще ми е неудобно да хвърля икона и накрая най-много да я занеса в някои манастир nea Освен ако не познавате хората и не знаете че си падат по такива неща ми се вижда рисковано.
Според мен може да подарите на кумата и на кума по един масаж или някакви спа процедури във вашия град, така няма да се изисква да отсъстват от работа, а пъкк жеста го има good
Активен
Evalina
Сватбар

« Отговор #104 -: юни 14, 2011, 13:03:40 »

това за спа процедурите е много добро предложение. Може да е нещо по-изчанчено за кумата - примерно шоколадова терапия или вана с някакви етерични масла, а за кума - един класически масаж. Можете да им го подарите непосредствено преди сватбата, за да се отдадат на релакс преди големия ден smile. Другото, което ми хрумна е да им подарите някаква картина или общ техен портрет с послание на гърба. Картината/портрета ще остане най-вероятно в жилището, където са сега, но това няма значение - важен е жеста.
Активен
Страници: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 30   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: