Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

декември 25, 2024, 18:25:59

 
Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:
 
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: ГОТВЕНЕТО - част 5  (Прочетена 198814 пъти)
 
Lupercola
Гост
« Отговор #60 -: декември 11, 2008, 12:13:40 »

Аз питката за Коледа я правя с мая  badgirl
Миналата година правих в Италия, за да имаме поне нещо българско, защото въпреки, че много ми харесва всичко и обичам да прекарваме празниците там, около Коледа носталгията е особено силна и чувствам една такава мъка...  sad

За да не влизам офтоп, ще добавя, че се притеснявах много дали ще ми стане питката, нали знаете като правиш за специален случай (за гости, макар в случая ние д абяхме гостите) и трябва непременно да стане,  как се проваля  girl_impossible Та ми беше много притеснено, тя пък взе, че стана  girl_in_love Само дето свекървата едва намери паричката (беше се залепила под кората точно). Ето и снимков материал :


« Последна редакция: декември 11, 2008, 12:16:57 от inaxastra » Активен
Diavolitsa
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 373



« Отговор #61 -: декември 11, 2008, 12:16:32 »

Може ли да дадете рецепта за питка за Бъдни вечер. Да си кажа никога не съм правила и ми трябва подробно обяснение как се размесва и колко се пече.
Активен
maj4eto
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2067



Моят сватбен албум

« Отговор #62 -: декември 11, 2008, 13:31:32 »

inaxastra  много добре ти изглежда питката good
А моята генерална проба от вчера  nea отиде в кофата-а и беше с мая pardon ,Но нали не се давам лесно-днес имаше 2-ра проба тоя път с бакпулвер и този път стана  yahoo така че май тази ще е на Бъдни Вечер
рецептата за Diavolitsa   smile

300 мл вода
10 гр сол
1 п  бакпулвер
и брашно колкото поеме за меко тесто

Аз печа първо на около 150-160 гр и после като побухне малко увеличавам  smile

А ето и моето произведение от преди малко pardon


* 2008_1211i0001.JPG (56.11 KB, 350x262 - видяно 6044 пъти.)
Активен
maj4eto
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2067



Моят сватбен албум

« Отговор #63 -: декември 11, 2008, 13:31:50 »

и


* 2008_1211i0002.JPG (49.59 KB, 350x262 - видяно 2646 пъти.)
Активен
maj4eto
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2067



Моят сватбен албум

« Отговор #64 -: декември 11, 2008, 13:35:03 »

А и малко преди да я извадя намазвам с растително олио и водичка smile
Активен
Diavolitsa
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 373



« Отговор #65 -: декември 11, 2008, 17:52:59 »

maj4eto мерси за рецептата. А кажи ми само колко време втасва.

inaxastra може ли и твоята рецепта и извинявам се за тъпия въпрос ама как се правят тези фигурки за отгоре. Знам че беше нещо брашно, вода и какво?
Активен
Mrs.™
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 4641



Моят сватбен албум

« Отговор #66 -: декември 11, 2008, 17:58:47 »

Като споменахме питка с късмети, нали се слага само една пара в содената питка или аз греша нещо?  little.miss kаква е рецептата за *чеснова 'супа'
ами то не е супа,ама като не му знам името blush значи намачкваш в хаванче чесън 4-5 скилидки и същото количество орехи,може и с пасатор или кухненски робот трябва да стане на 'пюре' образно казано и след това разреждаш с вода докато се получи нещо подобно на крем супа като консистенция pleasantry а забравих добавяш и сол на вкус good Ние в питката слагаме и късмети,да има за всеки по нещичко.. blum иначе някой слагат само паричка и клонка за здраве pleasantry
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #67 -: декември 11, 2008, 23:33:55 »

inaxastra може ли и твоята рецепта и извинявам се за тъпия въпрос ама как се правят тези фигурки за отгоре. Знам че беше нещо брашно, вода и какво?

Фигурките отгоре ги правя с част от самото тесто, което разточвам като кора и ги изрязвам с формички за сладки (или с чашка), после за по-декоративно бучкам с вилица. Всяка година ги правя различни, в зависимост от вдъхновението.

Рецептата ще я потърся (че ми е на външния диск) и ще ти я метна, няма проблем.
Активен
tea_75
Сватбар
***
Пол: Жена
Публикации: 230



Моят сватбен албум

« Отговор #68 -: декември 12, 2008, 16:32:32 »

ами то не е супа,ама като не му знам името blush значи намачкваш в хаванче чесън 4-5 скилидки и същото количество орехи,може и с пасатор или кухненски робот трябва да стане на 'пюре' образно казано и след това разреждаш с вода докато се получи нещо подобно на крем супа като консистенция pleasantry а забравих добавяш и сол на вкус good,
...
ааа сега рзбрах на кое казвате чеснова супа. ние (майка ми ) го нарича мачкан чесън или чесън в хаванче.
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #69 -: декември 14, 2008, 19:18:56 »

inaxastra може ли и твоята рецепта

Ето от мен обещаната рецепта (това е най-проста възможна питка с мая) :

Хляб

1кг брашно
1 кубче (40г) мая
500г хладка вода
1л. сол


От брашното се оставя настрана една чаша за месенето. Останалото се слага в голям съд. Разбърква се хубаво със солта, така че тя да няма директен досег с маята (иначе я дезактивира).
В средата се прави кладенче. С едната ръка маята се стрива , с другата ръка се полива от хладката вода върху нея в момента на стриването, за да се размие. Замесва се да стане на тесто.
Меси се с по малко от останалото брашно, за да стане хубаво тесто не прекалено меко и не много твърдо. Колкото повече се меси, толкова по-хубавa става после.
Оставя се да втаса на топло (аз включвам фурната на най-слабото и слагам вътре (40°)), като се покрива с фолио или найлонов плик, за да не изсъхне. Трябва да си увеличи обема поне двойно (към 40мин - 1ч).
Може да се премеси и пак да се остави да втаса (не е задължително, но става по-хубава).

Украсява се с оставено настрана за целта тесто, разточено на кора, от което се изрязват фигурки според фантазията в момента.

Пече се на 180° доста дълго (зависи от фурната - при мен е към 1ч). Като първия половин час не се отваря, за да не спадне.

Накрая може да се покрие с кърпа, за да се задуши.

Bon appétit !   Cerry
Активен
darling
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1371


....братска обич.....


Моят сватбен албум

« Отговор #70 -: декември 14, 2008, 20:46:39 »

Ина,  и аз правя същата питка за Коледа. Винаги става сполучлива и то много, но тъй като в нея слагам и дрян с късметчета, а мъжа ми две години остава без късметче, от няколко години я правя на топки, като във всяко слагам късметче и на едно паричка. Така съм спокойна че за всеки ще има по нещо smile
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #71 -: декември 14, 2008, 21:02:29 »

Това е наистина най-обикновената рецепта за питка.

Ти маята така ли я стриваш както съм описала или я шупваш предварително с малко захар (мед) ? Знам, че ако тя втаса отделно (така правя козунаците) става по-хубаво, но отнема повече време...
Активен
darling
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1371


....братска обич.....


Моят сватбен албум

« Отговор #72 -: декември 14, 2008, 21:16:05 »

Ако е суха маята и така съм я слагала, ако е на кубче е шупвам с малко захар, малко водичка и някои път лъжичка брашно - не отнема много време, особено по Коледа, защото кухнята ми се е затоплила от другите ястия, които приготвям,а питката а правя последна към 16 - 17 часа.
Активен
Mrs.™
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 4641



Моят сватбен албум

« Отговор #73 -: декември 14, 2008, 22:55:04 »

Някой да има изпитана рецепта за пуйка give_rose било пълнена или не blush
Активен
radinka
Сватбар
***
Пол: Жена
Публикации: 221


Няма невъзможни неща,има пропуснати възможности


Моят сватбен албум

« Отговор #74 -: декември 16, 2008, 17:11:35 »

момичета казвайте какво ще приготвяте за Коледа,ние с милото ще сме си самички и незнам какво да направя.Предварително ви благодаря blum Wink
« Последна редакция: декември 16, 2008, 18:10:17 от radinka » Активен
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 30   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines